2021. 02. 04. - 10:35

A vérző íny C-vitamin hiány jele is lehet

A vérző íny C-vitamin hiány jele is lehet

Kutatók felfedezték, hogy az íny vérzése – ahogyan a szem és a retina hasonló problémája is – annak jele lehet, hogy alacsony a véráram C-vitamin-szintje.

A jelenlegi, általános javaslat szerint alapos fogmosással és napi két fogselymezéssel segíthetünk magunkhoz, ha vérzik az ínyünk, mert ez a gingivitis jele lehet – mely a a parodontális betegség korai szakaszára utal. Ez valóban igaz lehet.
 
Ha azonban aggódunk, érdemes felkeresni fogorvosunkat.
 
A Washingtoni Egyetem (UW) legújabb tanulmánya azt sugallja, nem árt utánanéznünk C-vitamin szintünknek sem.
 
Ha az íny vérzik, az ember megpróbál rájönni, mi lehet az oka, de kevesen gondolnak a C-vitamin hiányra – hangsúlyozta Philippe Hujoel, az egyetem Fogorvosi Iskolájának Száj- és Egészségtudomány professzora, valamint az UW Közegészségügyi Iskola járványtani adjunktusa.
 
A vérző ínyt C-vitamin hiány is kiválthatja
A vérző ínyt C-vitamin hiány is kiválthatja
 
Hujoel tanulmánya a Nutrition Reviews szaklapban jelent meg, s 15 klinikai kísérletről szóló vizsgálatot tekintett át, melyben 1140 ember vett részt, 6 országból. Túlnyomórészt egészséges résztvevőket vontak be.
 
Az eredmények azt mutatták, hogy a kíméletes tapintás hatására is vérző íny, az ínyvérzésre való hajlam, a szem vagy a retina vérzése összefügg a véráramban tapasztalható alacsony C-vitamin-szinttel.
 
Az is kiderült, hogy azoknál, akiknél ez az eset állt fenn, a C-vitamin bevitelének megnövelése segített a vérzési problémák visszafordításában.
 
Potenciálisan jelentőséggel bír azonban az is – mondta Philippe Hujoel -, hogy az ínyvérzési hajlam, de a retina vérzése is utalhat arra, hogy általános probléma áll fenn a mikrovaszkuláris rendszerben, vagyis ez az agyban, a szívben és a vesékben is jelen lehet.
 
Az, hogy az ínyvérzési hajlam C-vitaminnal sikeresen visszafordítható, még nem gátolja meg a stroke-ot vagy más súlyos egészségügyi következményeket – hangsúlyozta.
 
A túl alacsony C-vitamin bevitel mindenesetre vérzési hajlamhoz vezethet, s ezt nem lehet – nem is szabad - fogselyemmel kezelni.
 
Következésképpen Hujoel azt javasolja, tartsuk szemmel a C-vitamin bevitelünket és igyekezzünk sokat fogyasztani belőle, olyan feldolgozatlan élelmiszerek formájában, mint a kelkáposzta, paprika vagy kivi – ha pedig nem szeretjük ezek egy részét, napi körülbelül 100-200 milligramm kiegészítőt alkalmazzunk.
 
Amennyiben valaki speciális étrendet folytat - például paleo diétát tart – kiemelten fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze C-vitamin bevitelét.
 
A C-vitaminban gazdag gyümölcsök, mint például a kivi vagy a narancs, cukorban is gazdagok, ezért többnyire nem támogatja fogyasztásukat az alacsony szénhidráttartalmú étrend.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.