2021. 07. 06. - 10:20

Algoritmusok jósolhatják meg a fogvesztést

Algoritmusok jósolhatják meg a fogvesztést

A gépi tanulási algoritmusok segíthetnek azon emberek azonosításában, akik a leginkább veszélyeztetettek a fogvesztés szempontjából.

A fogvesztést gyakran az öregedés természetes részeként fogadjuk el - mi lenne azonban, ha volna mód azon emberek - fogorvosi vizsgálat nélküli - azonosításra, akiknél nagyobb a fogak elvesztésének esélye?
 
Egy új kutatás, melyet a Harvard Fogorvostudományi Egyetem kutatói vezettek, azt sugallja, hogy a gépi tanulási eszközök segíthetnek azonosítani a legnagyobb a veszélyben levőket, s további fogorvosi vizsgálatra irányíthatják őket, hogy biztosítsák a korai beavatkozást – így elhárítható vagy késleltethető lenne a fogak pótlásának szükségessége.
 
Algoritmus segíthet megjósolni, kinél nagyobb a fogak elvesztésének esélye
Algoritmus segíthet megjósolni, kinél nagyobb a fogak elvesztésének esélye
 
A PLoS ONE szakfolyóiratban megjelent tanulmány öt algoritmust hasonlított össze a kockázat kiszűrésére - a változók eltérő kombinációjával.
 
Az eredmények alapján az orvosi jellemzők és a társadalmi-gazdasági változók – mint például a faj, az oktatás, az ízületi gyulladás és a cukorbetegség – nagyobb jelentőségűnek bizonyultak és felülmúlták az algoritmusokat, amelyek kizárólag a fogászati ​​klinikai mutatókra támaszkodtak.
 
„Elemzésünk kimutatta, hogy bár minden gépi tanulási modell hasznos előrejelző lehet a kockázat tekintetében, a társadalmi-gazdasági változókat magában foglaló modellek különösen hatékony szűrőeszközök lehetnek azon emberek azonosítására, akik a fogvesztés fokozott rizikójával küzdenek” – mondta el Hawazin Elani, a tanulmány vezető kutatója, a Harvard Fogorvostudományi Egyetem szájegészségügyi és epidemiológia szakértője.
 
A megközelítés jól alkalmazható lenne az emberek szűrésére világszerte, számos különféle egészségügyi környezetben – sőt olyanok is elvégezhetnék, akik nem a fogorvosi szakma szakértői.
 
A fog elvesztése fizikailag és pszichológiailag is gyengítő hatású lehet, ezért a minőségi élet szempontjából igen fontos a fogak megtartása.
 
A fogvesztés folyamatát meg lehet előzni vagy van mód a késleltetésére, ha a korai jelek alapján a fogbetegségeket azonosítják, s az állapotot időben elkezdik kezelni.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.