2021. 04. 15. - 10:35

Alzheimer-t jelezhet előre az íny-baktériumok egyensúlyhiánya?

Alzheimer-t jelezhet előre az íny-baktériumok egyensúlyhiánya?

Meglepő felfedezésre jutottak a kutatók. Úgy tűnik, az íny-baktériumok egyensúlyhiánya összefüggésben áll az Alzheimer-kór biomarkerével. Azaz, nagyobb esély lehet a betegségre egyensúlyhiány esetén.

Azon idősebb felnőtteknél, akiknél több káros, mint egészséges baktérium található meg az ínyben, nagyobb az ún. amiloid béta jelenlétének valószínűsége a cerebrospinális folyadékban – az amiloid béta az Alzheimer-kór kulcsfontosságú biomarkere – állapította meg a NYU Fogorvosi Főiskola és Weill Cornell Központ új kutatása.
 
Ugyanakkor, a szájbaktériumok ilyen jellegű egyensúlyhiánya nem volt összefüggésben egy másik, tau nevű Alzheimer-kórjelzővel.
 
Az Alzheimer's & Dementia szaklapban megjelent tanulmány tovább növeli a parodontális betegség (ínybetegség) és az Alzheimer-kór közötti kapcsolatra vonatkozó bizonyítékot.
 
A parodontális betegség – mely becslések szerint a 65 éves és ennél idősebb felnőttek 70 százalékát érinti - krónikus és szisztémás gyulladást jelent. A fogak és az íny közötti „zsebek” megnagyobbodnak és baktériumok gyűlnek össze bennük.
 
Az íny állapota összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral?
Az íny állapota összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral?
 
„Tudomásunk szerint ez az első tanulmány, mely összefüggést mutat az íny alatt felfedezhető, egyensúlyhiányos baktériumközösség és az Alzheimer-kór CSF biomarkere között a kognitív tekintetben normális idősebb felnőtteknél” - mondta el Angela Kamer, PhD, a tanulmány szerzője, a NYU Fogorvosi Főiskola periodontológia és implantátum docense.
 
Hozzátette: a szájban megtalálhatók a gyulladást elősegítő káros baktériumok, de az egészséges, védő baktériumok is. A kutatók megállapították, hogy az amiloidra vonatkozó bizonyíték fokozott káros és csökkent hasznos baktérium-mennyiséggel hozható összefüggésbe.
 
Alzheimer-kór esetében két jellegzetes fehérjére kell odafigyelni az agyban: az egyik az amiloid béta, mely összetapad és plakkokat képez. A szakemberek úgy gondolják, ez az első fehérje, amely az agyban lerakódik az Alzheimer-kór kialakulásakor, a tau pedig felhalmozódik az idegsejtekben és gubancokat képez.
 
Az agy amiloid szintjeinek felhalmozódását, illetve az Alzheimer kórhoz társuló mechanizmusok összetettségét a kutatók máig csak részben értik.
 
A jelenlegi tanulmány mindenesetre alátámasztja a korábbi elgondolást, miszerint a gyulladásos megbetegedések megzavarják az amiloid agyból történő kiürülését - mivel az amiloid visszatartást az agyban meg lehet becsülni a CSF szintje alapján – magyarázta Mony J. de Leon, a Weill Cornell Medicine Brain Health Imaging Institute intézet igazgatója, a radiológia idegtudományi professzora.
 
Az amiloid változásokat gyakran évtizedekkel azelőtt észlelni lehet, hogy a tau patológia vagy az Alzheimer-kór tünetei észrevehetőek lennének.
 
A kutatók 48 egészséges, kognitív tekintetben normális, 65 éves vagy annál idősebb felnőttet vettek górcső alá. Szájvizsgálatokat végeztek, hogy bakteriális mintákat gyűjtsenek az íny alól, valamint ágyéki szúrást alkalmaztak a CSF előállításához, az amiloid béta és tau szintjének meghatározása céljából.
 
Az eredmények azt mutatták, hogy azon időseknél, akiknél fennáll a baktériumok egyensúlyhiánya, és amelyek aránya káros az egészséges baktériumokra, nagyobb eséllyel volt jelen az Alzheimer-kórban jellemző, csökkent CSF amiloid szint.
 
A kutatók feltételezik, hogy mivel az egészséges baktériumok magas szintje segít fenntartani a baktériumok egyensúlyát és csökkenteni a gyulladásokat, azok az Alzheimer-kór ellen védő hatásúak lehetnek.
 
Az eredmények tehát kiválóan tükrözik, mennyire fontos az általános mikrobiom - a „rossz” és a „jó” baktériumok szerepe egyaránt - az amiloidszint modulálásában. A megállapítások arra utalnak, hogy több szájbeli baktérium vesz részt az amiloid-elváltozások expressziójában.
 
A kutatók e vizsgálat során nem találtak összefüggést az ínybaktériumok és a tau szintje között - így továbbra sem ismert, vajon a tau elváltozások később alakulnak-e ki, vagy ennek hatására jelentkeznek az Alzheimer-kór tünetei az alanyoknál.
 
A kutatók egy longitudinális és egy klinikai vizsgálat lefolytatását tervezik annak tesztelésére, hogy az íny egészségi állapotának javítása – azaz, mélytisztítások a lepedék és a fogkő lerakódásainak eltávolítására az ínyvonal alól - módosíthatja-e az agy amiloidját és megelőzheti-e az Alzheimer-kórt.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.