2023. 11. 07. - 10:40

Apró robotok a fogmosásban és a fogselymezésben?

Apró robotok a fogmosásban és a fogselymezésben?

A mindennapi fogmosás és fogselyem használata már rutinszerű, azonban sokszor unalmas és bosszantó lehet. Manapság már ebben is segíthetnek robotok – de hogyan?

A fogmosás és a fogselyem alkalmazása mindennapos azok számára, akik megfelelően gondoskodnak a fogaikról.
 
Azonban, még ha alaposak vagyunk is, akadhatnak kimaradt területek, amelyek miatt később gondunk lehet. A probléma része az is, hogy a fogkefék nem veszik figyelembe a különböző emberek fogainak alakja vagy távolsága közötti különbségeket.
 
El tudjuk képzelni, hogy egy napon apró, hatékony robotok – mikrobotok - moshatják és fogselymezhetik a fogainkat?
 
A világon már léteznek fogmosásra képes robotgépek. Ilyen például a Willo, amelyet egy New York-i cég készített - ez az első gyerekeknek szánt fogmosó robot.
 
A már használatban levő Willo fogmosó robot
A már használatban levő Willo fogmosó robot
 
A Willo szájápoló eszköz, amely nem hasonlít fogkefére. A gyerekeknek a szájukba kell tenniük, majd meg kell nyomniuk az indítógombot. A Willo nem igényel fogkrémet vagy szájöblítést - de mobilalkalmazáshoz való csatlakozást sem, amelyet a fogmosási idő nyomon követéséhez szükségesnek gondolnánk.
 
A Genics japán cég teljesen automatikus fogkefét alkotott. A kihangosított fogkefe több kis villanymotoron keresztül működik, hogy felfelé, lefelé, balra és jobbra mozogjon a fogazat mentén, eltávolítva a lepedéket.
 
Azonban a világon először a Pennsylvaniai Egyetem kutatói fejleszetttek ki olyan technológiát, amely mágneses mező segítségével irányítja a vas-oxid nanorészecskék alapú mikrorobotokat - ezek megváltoztathatják alakjukat, hogy sörtéket képezzenek a fogmosáshoz, vagy a fogak közé csúsztatva fogselymet készítsenek, beleértve az antimikrobiális hatóanyag kibocsátását. Ez az anyag eltávolítja a szájból a veszélyes szájbaktériumokat.
 
A kutatók szerint a technológia képes megelőzni a szájbetegségeket, miközben megkíméli a felhasználót a kézi fogmosás és fogselyemhasználat mindennapos fáradalmaitól.
 
Hyun (Michel) Koo, a Pennsylvaniai Egyetem Fogászati Egészségügyi Iskola professzora és a tanulmány egyik társszerzője szerint a rutinszerű szájápolás nehézkes, sok ember számára kihívást jelenthet, különösen azoknak, akik nehezen tudjáj tisztítani a fogaikat. Mint mondta: a szájápolás fejlődése hosszadalmas, hiszen a fogkefék alapvető formáját és funkcióját nem változtatták meg az idők során, leszámítva az elektromos verzió bevezetését.
 
A tanulmányt 3D-nyomtatott és valódi emberi fogakon is tesztelték. Kimutatták, hogy a mikrobotok képesek különféle alakzatokhoz alkalmazkodni, hogy szinte teljesen eltávolítsák a ragadós biofilmeket, amelyek üregekhez és ínybetegségekhez vezetnek.
 
A mikrobot raj egy méhrajhoz hasonlít, ahol az apró botrészecskék egyetlen egységként programozhatók.
 
Bár a technológia még gyerekcipőben jár és a kereskedelmi gyártás kezdetben nagyon költséges lenne, a kutatók abban reménykednek, hogy idővel sokkal olcsóbbá válhat a gyártás és szélesebb körben alkalmazható lesz - beleértve az időseket vagy a fogyatékkal élőket, akiknek nincs kézügyességük fogaik kellő megtisztításához.
 
Az általunk megszokott, többlépcsős manuális folyamatot a robotikai rendszer egyetlen, kihangosított, automatizált módon képes elvégezni.
 
A Penn kutatói egyelőre nem vázoltak fel ütemtervet arra vonatkozóan, mikorra lesznek elérhetők a fogmosó mikrobotok a fogorvosi rendelőkben – nagyon várják azonban, hogy megkezdjék a tesztelést valódi fogászati betegeken.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.