2018. 06. 19. - 10:40

Az alma, mint a fogak megrontója?

Az alma, mint a fogak megrontója?

Sajnos, bár a gyümölcsök fogyasztása egyébként nagyon egészséges, a fogakra nem árt ügyelni velük kapcsolatban.

Gondoltuk volna, hogy egy ártalmatlan gyümölcs, így az alma is jelenthet veszélyt a fogakra nézve?
 
Egy egészségtelen étel elfogyasztása két főétkezés között szerepet játszik abban, hogyan alakul a derékvonalunk. Miközben a gyümölcsök sokkal jobb választások uzsonnára, mint egy csokoládé, sőt a testalkatunkra nézve is előnyösek, sajnos a fogakat mégis károsíthatják – figyelmeztet egy felmérés.
 
Közel 500 fogorvos és fogtechnikus által végzett áttekintésről van szó, melynek lényege az volt, hogy felhívják a figyelmet a cukros dolgok fogyasztásának hátulütőire.
 
Az alma is károsítja a fogakat, bármilyen egészséges
Az alma is károsítja a fogakat, bármilyen egészséges
 
Köztük a cukrot tartalmazó gyümölcsökére is.
 
A felmérés feltérképezte azokat az élelmiszereket és szokásokat, melyek hozzájárulnak a britek dentális egészségének romlásához.
 
Ötből négy szakember figyelmeztetett arra, hogy a nassolás az alábbi problémákat válthatja ki:
 
-fogszuvasodás
 
-plakk képződés
 
-a fogzománc eróziója
 
A fogorvosok egyharmada mondta, hogy az alma okozza a legnagyobb károkat a fogakra és az ínyre nézve – a csokoládé és a kekszek mellett. A szakemberek azt sem titkolták,hogy a gyümölcslevek is élenjárnak a fog- és ínyproblémák kiváltásában.
 
Nem tesznek jót a gyümölcslevek sem
Nem tesznek jót a gyümölcslevek sem
 
De mi a helyzet például a gyümölcslével?
 
A gyümölcslé valóban gyümölcsöt tartalmaz, de egészségtelen mennyiségben találunk benne cukrot is. Ezt azért adják hozzá a léhez, hogy ízesebbé tegyék. Amikor a gyermekek megisszák a gyümölcslevet, annak jó része a fogakhoz tapadva marad a szájban – s idővel, különösen, ha a fogmosás sem szabályos, cukorsavakká alakul, majd károsítani kezdi a fogat.
 
Nagyon fontos a rendszeres és helyes fogmosás, valamint a fogselyem használata – a cél az, hogy a fogkrémmel és a helyes fogápolással semlegesítsük a cukorsavakat, se ne tudjanak kárt okozni a fogakban és az ínyben!
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.