2020. 10. 08. - 10:50

Az implantológia több szinten is fejlődik

Az implantológia több szinten is fejlődik

A technológiai haladásnak köszönhetően az implantológia is mindig egy lépéssel előrébb jut. Fejlődése azonban több szinten is jelen van. A fogorvosok éves nemzetközi találkozója során újabb részletek derültek ki az újításokról.

A technológiai fejlődés hatására a fogászati implantológia is jelentős változásokon megy keresztül.
 
Az újdonságokról, felfedezésekről természetesen beszámolnak a szakemberek az évenként megrendezett nemzetközi fogorvos találkozókon.
 
Az implantológia fejlődése azonban több szinten is jelen van. Az első az implantátumok szintje – elsősorban a kialakításuk, dizájnjuk. Geometriájuk igen nagy elsődleges stabilitást tesz lehetővé.
 
Amint ezt a stabilitást elérték, minden esetben szükség van egy másodlagosra is, amely a biológiai stabilitás. Az implantátum felületi állapota biztosítja általában ezt a stabilitást.
 
Az implantátumok esetében biológiai stabilitásra is nagy szükség van
Az implantátumok esetében biológiai stabilitásra is nagy szükség van
 
A felületkezelés elősegíti, hogy a felület hidrofillá váljon, felgyorsítja a sejtek alkalmazkodását és az implantátum integrációját.
 
Ezzel párhuzamosan azokban az esetekben, ahol a csont mennyisége elégtelen, a csontregeneráció technikáit, csontátültetési technikákat vagy az osteotomiás technikákat kell alkalmazni - amelyek viszont lehetővé teszik a fogorvosok számára, hogy új csontmennyiséget hozzanak létre – ezekbe a térfogatilag egészséges környezetbe már lehet implantátumokat helyezni.
 
A lágyrész kezelése ugyancsak több szinten valósul meg, vagy az implantátum behelyezése előtt, vagy azt követően.
 
A szakemberek képesek regenerálni és optimalizálni szöveteket, mivel tisztában vannak azzal, hogy az implantátumot a csontok támogatják. Azt a csontba implantálják, a csontot pedig a lágy szövet támasztja alá.
 
S valahányszor a lágy szövetek nem megfelelő változása áll elő, szükségszerűen csontkárosodást szenved el a páciens.
 
Vagyis, a csont-implantátum kapcsolata elengedhetetlen – s ha ez stabil, a páciens hosszútávon esztétikus eredményekre számíthat.
 
László Adrienn
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.