2020. 08. 11. - 10:55

Az ínybetegség egyes rákok kockázatát is növeli

Az ínybetegség egyes rákok kockázatát is növeli

Azon embereknél, akiknél már előfordult ínybetegség, nagyobb az esélye a nyelőcső- és gyomordaganatok kialakulásának.

Nem árt vigyázni: az ínybetegség sokkal komolyabb problémákat is magával hozhat. Azoknál, akiknél jelentkezik az íny megbetegedése, nagyobb az egyes ráktípusok kialakulásának kockázata – sugallja egy,  a Gut folyóiratban közzétett jelentés, mely egy prospektív tanulmányt részletez.
 
Amerikai kutatók felfedezték, hogy akinél már volt példa ínybetegségre, azoknál ez összefüggésbe hozható a nyelőcső- és a gyomorrák megnövekedett rizikójával. A kockázat magasabb volt azok körében, akik korábban a fogaikat is elveszítették.
 
Az összefüggés kapcsán végzett kutatások és korábbi eredmények nem voltak következetesek. Ezért a bostoni Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola tanulmányt készített a betegekről  egy évtizedes nyomon követés keretében.
 
Az ínybetegséget komolyan kell venni
Az ínybetegséget komolyan kell venni
 
Megvizsgálták a periodontális betegség avagy ínybetegség, illetve a fogvesztés összefüggését a nyelőcső- és gyomorrák kockázat tekintetében 98.459 nő  - az ápolónők egészségügyi tanulmánya keretében, mely 1992 és 2014 között zajlott -, valamint 49.685 férfi esetében. Utóbbiak az egészségügyi szakemberek utánkövetési tanulmányában vettek részt 1988 és 2016 között.
 
A szakemberek számításba vették a fogászati beavatkozásokat, amelyeken ezek az emberek átestek, az életmódot, étrendet, a demográfiai adatokat a nyomonkövetési kérdőívek során. A rákos megbetegedéseket, melyeket az alanyok önként jelentettek, orvosi nyilvántartások áttekintése után megerősítették.
 
A nyomonkövetés 22–28 esztendeje alatt 199 nyelőcső- és 238 gyomorrákos eset fordult elő. Az ínybetegség kórtörténettel rendelkezők körében 43, illetve 52 százalékkal emelkedett a nyelőcső- és gyomorrákos esetek száma.
 
Sőt, összehasonlítva őket azokkal, akik nem veszítették el fogaikat, a gyomor- és a nyelőcsőrák valószínűsége 42- és 33 százalékkal volt magasabb azok körében, akik elveszítették azokat.
 
Figyelemreméltó az is, hogy azoknál az egyéneknél, akiknek kórtörténetben megtalálható volt a periodontális betegség, a fogak, illetve egy vagy több fog elvesztése 59 százalékkal növelte a nyelőcsőrák kockázatát, összehasonlítva azokkal, akik nem voltak ínybetegek és fogaikat sem veszítették el.
 
Hasonlóképpen, az egyének ugyanazon csoportjában 50 százalékkal és 68 százalékkal volt magasabb a gyomorrák kockázata.
 
A szerzők szerint van magyarázat az orális baktériumok (orális mikrobióta) és a nyelőcső-, illetve gyomordaganatok közötti kapcsolat lehetséges okaira. Más tanulmányok bizonyítékai alapján ugyanis a tannerella forsythia és a porphyromonas gingivalis - a periodontális kórokozók „vörös komplexének” tagjai – összefüggésbe hozhatók a nyelőcsőrák jelenlétével vagy kockázatával.
 
Egy másik lehetséges ok az, hogy a rossz szájhigiénia és a parodontális betegség elősegítheti az endogén nitrozaminok képződését, amelyekről ismert, hogy a nitrátcsökkentő baktériumok révén gyomorrákot okoznak.
 
Mivel megfigyelésen alapuló tanulmányról van szó, nem vonhatók le határozott ok-okozati következtetések - az adatok azonban együttesen alátámasztják az orális mikrobióma jelentőségét a nyelőcső- és gyomordaganat szempontjából.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.