2021. 08. 12. - 10:20

Azonosították, mit kell megcélozni a fogszuvasodás elkerüléséhez

Azonosították, mit kell megcélozni a fogszuvasodás elkerüléséhez

Új módszerekhez vezethet a fogszuvasodásért felelős baktériumok elleni küzdelemben a kutatók legutóbbi felfedezése.

A fogszuvasodás minden ember életében problémát jelent időről-időre. A Kentucky Egyetem Orvostudományi Főiskola tanulmánya most arról számolt be: azonosították a szuvasodás mögött álló baktériumok célpontját, ami új módszerekhez vezethet a problémát kiváltó baktériumok elleni harcban.
 
A kutatás - amelyet Natalia Korotkova, az Egyesült Királyság Mikrobiológiai, Immunológiai és Molekuláris Genetikai Tanszékének adjunktusa vezetett - a Streptococcus mutans baktériumokat azonosította potenciális terápiás célként. Ezek a baktériumok a szájban élnek és fogszuvasodást okoznak.
 
A fogszuvasodás megoldása legtöbbször a fogfúrás- és tömés
A fogszuvasodás megoldása legtöbbször a fogfúrás- és tömés
 
„Az eredmények ígéretesek lehetnek olyan terápia kifejlesztésére, mely megelőzheti a szuvasodást – ennek során az S. mutans specifikus megcélzásával érnénk el eredményt” – magyarázta a kutató.
 
A lepedék felhalmozódás csökkentésének jelenlegi módszerei - beleértve a mechanikai tisztítást, a szájvizet és a hagyományos antibiotikumokat - csak korlátozott hatást fejtenek ki a baktériumok már kialakult kolóniáival szemben.
 
Mi több, elpusztíthatja az egészséges, előnyös szájbaktériumokat.
 
Korotkova kutatócsoportja poliszacharidokat azonosított az az S. mutans sejtfalában, amelyek szükségesek a baktériumok megfelelő osztódásához és reprodukciójához – ez az enzimeket vonzó célponttá teszi a jövőbeni gyógyszerfejlesztés terén.
 
Annak megértése, miként szabályozzák a baktériumok sejtosztódását a sejtfal poliszacharidjai, ugyancsak segít megválaszolni a mikrobiológia régóta fennálló, alapvető kérdését: hogyan tartják fenn a baktériumok pontos alakjukat?
 
Az eredmények új távlatokat nyitnak más baktériumok sejtmorfológiáját szabályozó tényezők vizsgálatára, valamint a manipulációra vonatkozó módszerek kifejlesztésére is – mondta Natalia Korotkova.
 
A tanulmányt a Nature Chemical Biology szaklap közölte.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.