2022. 05. 24. - 09:50

Beszédnehézség, asszimetria - Miért fontos a hiányzó fog pótlása?

Beszédnehézség, asszimetria - Miért fontos a hiányzó fog pótlása?

Sokakkal megesik, hogy hosszas kezelés után sem menthető egy vagy több foguk. A kihúzott fogat idővel pótolni kell, különben komoly gondokkal nézhetünk szembe. Lássuk, melyek ezek.

Nem kevés emberrel történik meg, hogy egy vagy több fogát el kell távolítani. Ha a kihúzott fog olyan helyen van, ahol kevésbé látszik, sokak fejében megfordul, hogy talán nem is szükséges pótolni.
 
Ez azonban nem igaz. A hiányzó fogak pótlása nagyon fontos, mert ha a problémát figyelmen kívül hagyjuk, számos száj-egészségügyi gondot okozhatunk magunknak.
 
Íme, miért lényeges a hiányzó fog(ak) pótlása.
 
1.A fogak egyenetlenné válhatnak
 
Fogaink szimmetrikusan helyezkednek el a szánkban. Amennyiben azonban egyikük eltűnik, az összes megmaradt fog elkezd elmozdulni és mozogni - megpróbálják kitölteni a rést. Ez a mozgás egyensúlyhiányt hoz létre és hosszabb távon szájproblémákat válthat ki.
 
Nagyon fontos a hiányzó fogak pótlása
Nagyon fontos a hiányzó fogak pótlása
 
2.Rágási és beszédnehézségek jelentkezhetnek
 
A fogak segítik a rágási folyamatot, hozzájárulnak az étel lebontásához a maximális táplálkozási előnyök érdekében. A foghiány azonban akadályozhatja a folyamatot: rágási nehézségek léphetnek fel.
 
Különös figyelmet igényel, hogy a fogak a szavak helyes kiejtésében is szerepet játszanak. Vagyis, egy hiányzó fog megtörheti ezt, a kiejtett szavak nem lesznek olyan egyértelműek, mint korábban.
 
3.Az állkapocs leromolhat
 
Állkapocsunk a száj állandó mozgása, illetve a fogakon keresztüli stimulálás révén nyer erőt. Ha hiányzik egy vagy több fog, az üres szájrész elveszti stimulációs erejét és az állkapocs zsugorodni kezd.
 
Emellett az íny is elkezd visszahúzódni a hiányzó fog területén. A teljes folyamat az öregedés korai jeleit váltja ki: az arcbőr is veszít erejéből és megereszkedik. A hiányzó fog melletti fogak pedig gyengülni kezdenek.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.