2023. 05. 18. - 08:00

Biztonságos-e és hogyan működik a fogfehérítés?

Biztonságos-e és hogyan működik a fogfehérítés?

Manapság számos termékről állítják gyártói, hogy világosítja és ragyogóbbá teszi a fogakat. De milyen lehetőségek vannak és mennyire hatékonyak ezek?

A fogkrémektől a gélekig, csíkokig, szájtálcás fehérítőkig és öblítőkig ma már termékek elképesztő választéka áll rendelkezésre, azzal az ígérettel, hogy halványítják, világosítják és fehérítik a fogakat.
 
A drogériák polcain sorakozó rengeteg lehetőség miatt az ember egy kicsit küzd is a bőség zavarával: vajon melyik lehet a legmegfelelőbb? Kérdés az is, hogy az otthoni fogfehérítő termékek vajon hatékonyak-e annyira, mint azt állítják? No és biztonságosak-e?
 
Hogyan működik a fogfehérítés?
 
A vény nélkül kapható fogfehérítő termékek kétféleképpen működnek. Az egyik, hogy fizikai erővel lekaparják a foltokat, a másik, hogy ugyanolyan szerekkel fehérítik azokat, mint amelyeket a fogorvosnál használt fehérítési eljárásoknál alkalmaznak.
 
1.Fizikai koptatás: ezen termékek csiszolással dolgoznak – legyen szó fehérítő fogkrémekről, hagyományos fogkrémekről vagy sima szódabikarbónáról. Úgy működnek, mint a súrolószer. Számos, hagyományos fogkrém tartalmaz ilyet, így maga a fogmosás is a foltok és törmelékek fizikai lekaparása.
 
Biztonságos-e és hogyan működik a fogfehérítés?
Biztonságos-e és hogyan működik a fogfehérítés?
 
2.Kémiai fehérítés: a legtöbb fehérítőcsík, géllel töltött szájtálca és öblítő úgy fehérít, hogy a fogak kémiai fehérítőszerekkel, például karbamid-peroxiddal vagy hidrogén-peroxiddal érintkeznek.
 
Ez az egyik fő különbség ezen termékek és a fogorvosi rendelő változatai között. A vény nélkül kapható termékekben azonban sokkal alacsonyabb a vegyi anyagok koncentrációja.
 
Mely termékek működnek?
 
A fizikai koptató és a kémiai fehérítő termékek egyaránt hatékonyak a fogfehérítésben.
 
-Ha egy fogkrémet úgy hirdetnek, mint fogfehérítőt, általában nagyobb mértékben koptató hatású, mint a hagyományosak - ugyanakkor, kismértékben azok a hagyományos fogkrémek is működnek fehérítőként, amelyek csomagolásán nem találunk „fehérítő” jelzést.
 
A kémiai fehérítő termékek hasonló módon csökkenthetik a külső szennyeződéseket – legyen szó kávéról, teáról, vörösborról vagy cigarettáról. Ezek a fogak belső rétegében hatékonyak lehetnek, vagyis megoldják a dentinben előforduló foltok csökkentését is.
 
A pigmentált ételek és italok beszivároghatnak a fogzománcba és elszínezhetik a fogak belsejét.
 
Akadnak, akik természetes módon nagyon porózus zománccal rendelkeznek – az ő fogaik különösen hajlamosak az ilyen elszíneződésekre.
 
Az otthoni vegyszeres fehérítő termékek esetében az egyetlen probléma, hogy mivel a vegyszerek koncentrációja sokkal alacsonyabb, nem tart olyan hosszú ideig a hatásuk, mint a rendelőben alkalmazott módszereknél. Emellett nem mindenki tapasztal majd fehérítő hatást a belső fogfoltjain.
 
Az emberek zománca másképp szívja fel a fehérítőszereket - így a hatékonyság változhat. Néhány embernek természetesen sötétebb a foga, mint másoknak – ennek oka a genetika.
 
-Népszerűek a LED-fényes fehérítőkészletek. Ezek közé tartozik a fehérítő gél felvitele a fogakra, a tálcát a szájban tartva, vagy a géllel teli szájtálcába harapás, illetve, amikora gél megvilágítására erős fényt használnak.
 
Ezek a módszerek elméletileg azért működnek, mert a LED-fény aktiválhatja a fehérítő vegyszereket, hogy gyorsabban hassanak. Ugyanakkor, szakértők szerint a bizonyítékok nem arra utalnak, hogy a fehérítőszer bármivel, például fénnyel vagy hővel aktiválható. Mivel ezen termékeknél fehérítő vegyi anyagokat visz fel az ember a fogakra, a fehérítési eredmények láthatók, de a LED-fényes folyamat valószínűleg nem tesz hozzá sokat.
 
-Az aktív szén szintén gyakran szerepel a fehérítő fogkrémekben. Arra azonban nincs tudományos bizonyíték, hogy az aktív szén hatékony vagy biztonságos a fogászati ellátásban. Valójában akár túlságosan is koptató hatású lehet és károsíthatja a zománcot és az ínyt.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.