2020. 02. 25. - 11:05

Bölcsességfog kihúzása: rá lehet szokni a gyógyszerekre utána?

Bölcsességfog kihúzása: rá lehet szokni a gyógyszerekre utána?

A bölcsességfog eltávolítását követően szükségszerű felírni fájdalomcsillapító gyógyszereket, melyek kapcsán azonban – egy kutatás szerint – felmerül a tinédzserek hosszútávú rászokásának lehetősége.

Fájdalomcsillapító gyógyszert mindenképp szokás felírni, amennyiben valakinek eltávolítják a bölcsességfogát. A kamaszodó gyermekekkel kapcsolatban azonban a kutatóknak vannak aggályaik.
 
Bár a fog kihúzása és a gyógyulás egy átmeneti időszak az életükben, a felírt fájdalomcsillapítók (opioidok) használata akár hosszútávú is lehet – állapította meg egy tanulmány.
 
A Michigani Egyetem vizsgálata szerint a 13 és 30 év közötti fiatalok, akik közvetlenül bölcsességfogaik eltávolítása előtt vagy után kitöltöttek egy opioidra vonatkozó vényt, 2,7-szer nagyobb eséllyel még mindig ilyeneket töltenek ki hetekkel vagy hónapokkal később.
 
Sokan rászoknak az opioid-szedére bölcsességfog eltávolítása után
Sokan rászoknak az opioid-szedére bölcsességfog eltávolítása után
 
A tizenéves és húszas éves kor végén volt a legmagasabb a tartós opioid-használat esélye, összehasonlítva a középiskolás és általános iskolás korosztályt – mutattak rá a kutatók a JAMA szaklapban megjelent tanulmányban.
 
A szakemberek azokra a fiatalokra koncentráltak, akik nem voltak korábban érintettek az opioid használatában – vagyis 6 hónappal azelőtt, hogy kihúzták bölcsességfogukat, nem írtak nekik fel ilyesmit, illetve nem volt semmi olyan beavatkozásuk, amely altatást igényelt volna az azt követő évben.
 
„Bölcsességfog-eltávolítást 3,5 millió alkalommal végeznek átlagosan az Egyesült Államokban, s sok fogorvos rutinszerűen ír fel opioidokat arra az esetre, ha a betegnek műtét utáni fájdalmakkal kell szembenéznie - mondta el Calista Harbaugh, a Michigani Egyetem Egészségügyi Politika és Innovációs Intézet klinikai tudósa. - Mostanáig nem álltak rendelkezésünkre az opioidok hosszú távú kockázataira vonatkozó adatok a bölcsesség fogak kihúzása után.”
 
A kutató hozzátette: most kiderült, nagyon sokan vannak, akik jóval hosszabb ideje szedik az opioidokat, mint amennyire szükségük lett volna a bölcsességfog-kihúzás utáni helyzet rendezésére.
 
A tartós használat fő előrejelzője az, hogy azt a kezdeti vényt kitöltik-e vagy sem.
 
Más tényezők is megjósolják azonban a hosszú távú opioid-használat kockázatát. Azok a tinik és fiatal felnőttek, akiknél vannak előzményei bizonyos mentális betegségeknek – így depressziónak, szorongásnak vagy krónikus fájdalomnak -, sokkal nagyobb valószínűséggel szoknak rá a tartós használatra, miután az eredeti, bölcsességfogra adott vényt kitöltötték.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.