2020. 01. 30. - 10:40

Bölcsességfoghúzás: csökkentenék az opioid használatát

Bölcsességfoghúzás: csökkentenék az opioid használatát

Évtizedeken át az opioidokat javasolták számos fogászati beavatkozást követően a fájdalom és a kellemetlenségérzet csökkentésére – Most azonban Pittsburghi Egyetem Fogászati ​​Orvostudományi Iskolája opioid-mentes irányelveket dolgozott ki.

Legyen szó foghúzásról vagy egyéb fogászati beavatkozásról, évtizedeken át az opioid felírása volt gyakorlatban a fogászoknál a fájdalomcsillapítás és a kényelmetlenség érzet csökkentése céljából.
 
A Pittsburghi Egyetem Fogászati ​​Orvostudományi Iskolája az első az Egyesült Államokban, amely opioidmentes fájdalomkezelési irányelveket dolgozott ki – valamennyi, klinikán végzett műveletre nézve.
 
Az opioidokat rutinszerűen írják fel a fogászati ​​eljárásokra, beleértve a bölcsességfog eltávolításának esetét. A tinédzsereknél gyakran ez az első alkalom, hogy opioidnak vannak kitéve.
 
Új irányelvek szorítanák le a fogászati kezelésekkel kapcsolatos opioidhasználatot
Új irányelvek szorítanák le a fogászati kezelésekkel kapcsolatos opioidhasználatot
 
Mivel a jelenlegi bizonyítékok azt mutatják, hogy az alternatív, nem opioid gyógyszerek többnyire ugyanolyan jól működnek, vagy még jobban kezelik a fájdalmat fogkezelés után – sőt, még émelygés, hányás, székrekedés és egyéb mellékhatás sem fordul elő, a Pitt Dental Medicine kifejlesztett egy frissített fájdalomkezelési irányelv-csomagot.
 
Célja az, hogy segítsen a szakorvosoknak jobb döntést hozni a páciensek kezelése kapcsán.
 
Az ajánlás alapján a klinikusoknak először nem opioid fájdalomcsillapítót kell felírniuk, ha csak lehet.
 
Amennyiben a páciens nem tolerálja a több opioid alternatíva egyikét, vagy pedig további gyógyszeres kezelést igényel, az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre: a lehető legalacsonyabb hatékonyság kiválasztása, valamint legfeljebb háromnapos ellátás.
 
Ha a beteg már szed opioidokat krónikus fájdalom vagy kábítószer-használati rendellenesség esetén, további opioidokat nem szabad felírni anélkül, hogy az orvos konzultáljon fájdalomkezelési szakértővel és felkínáljon egyéb, alternatív lehetőséget.
 
Az Egyesült Államokban egyébként is nagymértékű az opioid-használat, különösen igaz ez Nyugat-Pennsylvania államra. Az opioidokkal való visszaélés számos halálesetért felelős, ezért az új stratégiák igyekeznek minimalizálni e szerek használatát.
 
Az opioid vagy opiát függőség központi idegrendszeri betegség, s annak eredménye, ha valaki folyamatosan használja ezeket a gyógyszereket.
 
A függőség tünetei az álmosságérzet, a pörgés vagy eufória, a fájdalomérzet mérséklődése és a karok, lábak elnehezülése.
 
Mellékhatásai is jelentősek, megemelkedett testhőmérséklet, a szájszárazság és székrekedés jelentkezhet.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.