2018. 09. 20. - 10:25

Cukorbetegség? Napi 2 fogmosás kötelező!

Cukorbetegség? Napi 2 fogmosás kötelező!

A diabétesz és a száj egészsége összefüggésben áll egymással – ezért nem árt észben tartani, hogy a fogakkal ugyanúgy fokozottan törődni kell, ahogyan a vércukorszinttel.

Ha cukorbetegségről esik szó, általában a vércukorszint kezelése áll a középpontban – megfelelő étrend és testmozgás segítségével. Ám ez az egészségügyi állapot ennél több figyelmet igényel.
 
Minden szervünket érinti, s bizonyos esetekben egyéb komplikációkhoz vezethet, így vese- és szívproblémákhoz.
 
Az is tény, hogy a diabétesz hatással van a száj higiéniájára.
 
Diabétesz esetén különösen oda kell figyelni a rendszeres fogápolásra
Diabétesz esetén különösen oda kell figyelni a rendszeres fogápolásra
 
Az utóbbi összefüggésben áll a cukorbetegséggel. A magas vércukorszint számos ínybetegség és fertőzés okozója. Másrészt, az ínybetegség megnehezítheti a diabétesz kezelését, kordában tartását.
 
Idővel plakk képződik a fogak felszínén, megszilárdul és fogkővé alakul, illetve „rátelepszik” az íny vonalára. Megnehezíti a fogak közötti tisztítást, s ennek eredménye könnyen lehet gyulladt, fájdalmas íny.
 
Mi több, a nyálban található glükóz szintén befolyásolja a fogak egészségét, valamint a nyelv szöveteit, a szájpadlást és a száj hátsó részét.
 
Vagyis: nagyon fontos napi kétszer legalább fogat mosni és napi egyszer fogselymezni. Érdemes ezen felül minden két órában kiöblíteni a szánkat.
 
Az Amerikai Diabétesz Szövetség ajánlása szerint a súlyos ínybetegség és a diabétesz között komoly kapcsolat van – a cukorbetegek jóval hajlamosabbak arra, hogy kialakuljon náluk ez a probléma, az ínybetegség pedig potenciálisan hatással van a vércukorszint-kontrollálásra és a diabétesz fejlődésére.
 
Aki cukorbeteg, nagyobb veszélynek van kitéve a súlyos ínybetegség szempontjából és hajlamos a bakteriális fertőzésre. A baktériumok elleni küzdelem szintén nehezebb, mert diabétesznél csökken ennek a képessége.
 
Amennyiben a vércukorszint nem megfelelően ellenőrzött, fennáll annak a veszélye, hogy súlyos ínybetegség alakul ki és több fogat is elveszíthetünk. Mint minden fertőzés, a komoly ínybetegség is emeli a vércukorszintet és nehezíti a diabétesz kordában tartását.
 
Egyéb szájproblémák is vannak, melyek kapcsolatba hozható a cukorbetegséggel: ilyen a szájpenész, mely a szájban kialakuló gombás fertőzés, valamint a szájszárazság, amely fájdalomhoz, fekélyekhez, szuvasodáshoz és fertőzésekhez vezethet.
 
A komplikációk elkerülése végett tehát diabétesz esetén különösen figyeljünk oda a fogainkra!
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.