2021. 07. 15. - 10:20

Demencia kockázatát fokozza a fogvesztés az időseknél

Demencia kockázatát fokozza a fogvesztés az időseknél

Azoknál az idős embereknél, akik fogvesztésen estek át, fokozott a kognitív károsodás és a demencia kockázata – állapította meg egy új tanulmány.

Nagyobb kockázatnak vannak kitéve a kognitív károsodás és a demencia szempontjából azok az idősek, akiknél fennáll a fogvesztés állapota. Kutatók szerint minden újabb fog elveszítésével nő a rizikó – áll a JAMDA: The Journal of Post-Acute and Long-Term Care Medicine szaklapban megjelent tanulmányban.
 
Az is kiderült, hogy akik műfogsorral rendelkeznek, azoknál nem jellemző ez a megnövekedett kockázat – ez azt sugallja, hogy az időben történő kezelés (implantátummal, fogpótlással) megvédhet a kognitív hanyatlással szemben.
 
„Megállapításaink kiemelik a száj megfelelő egészsége, higiéniája fontosságát, illetve annak szerepét a kognitív funkciók megőrzésében”- mondta Bei Wu, a tanulmány társszerzője, a New York-i Egyetem globális egészség professzora.
 
A fogvesztés és a demencia magasabb esélye a kutatók szerint összefügg
A fogvesztés és a demencia magasabb esélye a kutatók szerint összefügg
 
A demencia csak az Egyesült Államokban több mint 6 millió embert érint, s a felnőttek 11 százaléka tapasztal bizonyos mértékű kognitív hanyatlást. 65 éves kor felett hatból egy embernél jelentős fogvesztés figyelhető meg.
 
A hiányzó fogak nemcsak a rágás tekintetében jelentenek gondot. Táplálkozási hiányosságokhoz vezethetnek, s elősegíthetik a káros változásokat az agy kémiájában.
 
A kutatók szerint kapcsolat van az ínybetegségek – mint a fogvesztés elsőszámú okai - és a kognitív hanyatlás között.
 
Emellett azonban a fogak elvesztése egyéb, hosszútávú problémákkal is jár. Életen át tartó társadalmi-gazdasági hátrányokat generálhat, amelyek növelik az egyén kognitív hanyatlásának kockázatát, beleértve a minőségi egészségügyi ellátáshoz való korlátozott hozzáférést.
 
Wu és munkatársai összesen 14, fogvesztésről és kognitív károsodásról szóló tanulmány adatait szerkesztették össze, melyekben 34.074 felnőtt vett részt, s közülük 4.689-nek csökkentek a kognitív funkciói.
 
Ennek alapján kiderült, hogy a nagyobb fogveszteséggel élő felnőtteknek csaknem 50 százalékkal volt magasabb az esélyük a kognitív hanyatlásra, s közel 30 százalékkal nagyobb kockázatot láttak a diagnosztizált demenciára is – összevetve őket azokkal, akiknek több foga maradt.
 
A kutatók szerint a foghiányos felnőtteknél 48 százalékkal volt magasabb a kognitív károsodás valószínűsége, ha nem rendelkeztek műfogsorral, szemben azokkal, akiknek volt ilyen.
 
A hiányzó fogak nagyobb száma a kognitív hanyatlás magasabb kockázatával függött össze, s minden további hiányzó fog 1,4 százalékkal emelte a megnövekedett kognitív károsodási rizikót – valamint 1,1 százalékkal a demencia-diagnózis nagyobb esélyét.
 
Xiang Qi, a tanulmány társszerzője, a New York-i Egyetem doktorjelöltje sajtóközleményben elmondta: a felfedezések jelentősen megerősítik azokat a bizonyítékokat, amelyek a fogvesztést összekötik a kognitív károsodással, s bizonyítékokat szolgáltatnak arra vonatkozóan is, hogy a fogvesztés előre jelezheti a kognitív hanyatlást.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.