2022. 05. 10. - 09:45

Diabétesz, szívbaj - Fogászati kezeléssel csökkenthető a kórházi kezelés esélye?

Diabétesz, szívbaj - Fogászati kezeléssel csökkenthető a kórházi kezelés esélye?

Csökkenti a cukorbetegek vagy koszorúér-betegségben szenvedők kórházi kezelésének valószínűségét a megfelelő fogászati kezelés – állapította meg egy új tanulmány.

Az orvosok és a fogászok nagyon jól tudják, milyen fontos a fogászati egészség általános egészségünk szempontjából. A rendszeres fogápolás, valamint az egészséges száj, fogak és íny hatásait illetően azonban sok az ismeretlen részlet.
 
A Mayo Klinika most elvégzett és publikált egy tanulmányt, amely a megelőző jellegű fogászati ​​ellátás – azaz a rendszeres vizsgálatok, a tisztítás és a nem sebészeti fogágykezelés – és a cukorbetegek vagy szívkoszorúér-betegek ellátásának költségei közötti kapcsolatot vizsgálta.
 
A preventív fogászati ​​ellátás jelentős mértékben összefügg a komoly megtakarításokkal, mindkét betegségben szenvedő páciensek esetében, sőt, még nagyobb spórolást jelent azoknál, akik mindkét problémával küzdenek" – mondta el Bijan Borah, PhD., a tanulmány vezetője, a Mayo Klinika egészségügyi szolgáltatással foglalkozó kutatója.
 
Hozzátette: mindezt az egészségügyi terv teljes kifizetését figyelembe véve mérték, mely magában foglalta az integrált megelőző fogászati ​​ellátást.
 
Diabétesz, szívbaj - Fogászati kezeléssel csökkenthető a kórházi kezelés esélye
Diabétesz, szívbaj - Fogászati kezeléssel csökkenthető a kórházi kezelés esélye
 
„Érdekes módon a legnagyobb költségmegtakarítást a fekvőbeteg-ellátások igénybevételének lecsökkenése jelentette  - mondja dr. Borah. - Tehát lényegében az egészségesebb száj kevesebb kórházi kezeléssel járt együtt. Ezzel pénzt takarítunk meg, s ami még fontosabb, a páciensek egészségesebbek maradnak.”
 
A tanulmány keretében dr. Borah és csapata 11.734 felnőtt beteg nyilvántartását vizsgálta meg – a pácienseket egy kereskedelmi jellegű egészségügyi tervbe vették fel Arkansasban, amely integrált megelőző fogászati ​​ellátást biztosított.
 
A 2014-től 2018-ig tartó időszakban a vizsgálatban részt vevők legalább 1 évig folyamatosan szerepeltek az egészségügyi tervben - cukorbetegségben, koszorúér-betegségben vagy mindkettőben szenvedtek.
 
„Adataink azt mutatják, hogy amikor rendszeres megelőző fogászati ​​ellátásban részesültek, a diabéteszesek vagy szívkoszorúér-betegségben szenvedők csökkentették egészségügyi kiadásaikat - beleértve a kórházi kezelés valószínűségét is" – összegezte dr. Borah a tapasztaltakat.
 
Hozzáette: nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy a megfelelő szájhigiénés gyakorlatok más krónikus betegségekben szenvedők számára is előnyösek lehetnek.
 
A tanulmányt a Compendium of Continuing Education in Dentistry szaklapban tették közzé.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.