2024. 01. 30. - 08:50

Digitális fogsor – A fő fogászati technológiai trendek 2024-ben

Digitális fogsor – A fő fogászati technológiai trendek 2024-ben

Manapság hét fő technológiai trend alakítja a fogászati iparágat. A kulcsfontosságú trendek között megtaláljuk a digitális fogsorkészítést is, amely előmozdítja a személyre szabott fogászatot.

A technológiai fejlesztések napjainkban nagy tempóban változtatják meg a dolgokat, s ez a fogászatra is érvényes. A fogászati rendelők is igyekeznek lépést tartani a legújabb technológiákkal, bár ez nem egyik napról a másikra valósul meg.
 
Mely technológiai trendekre fontos azonban odafigyelniük és alkalmazniuk azokat a közeljövőben?
 
Cikkünk első részében a 3D nyomtatásról és az azonnali fogászati laborról esett szó. Lássuk a többit is.
 
Digitális fogsorok a személyre szabott fogászatért
 
A digitális fogsorok csúcstechnológiája elősegíti a személyre szabott fogászatot.
 
A teljesen személyre szabott digitális fogpótlások irányába mutató elmozdulás meglehetősen testreszabott megoldásokat hozhat, amelyek kielégítik az egyes páciensek egyedi igényeit. Ez a tendencia 2024-ben várhatóan felgyorsul.
 
A hagyományos, egy méretben készített fogsorokkal ellentétben a testre szabott fogsorok aprólékos odafigyelést jelentenek a betegek egyedi anatómiájára, preferenciáira és funkcionális követelményeire.
 
 
A digitális fogsor készítése számos előnnyel jár
A digitális fogsor készítése számos előnnyel jár
 
Egyes rendelők már befektetnek digitális fogpótlás-technológiába, amely kihasználja a legkorszerűbb digitális eszközöket a tervezési és gyártási szakaszok során, s ezzel kiemelkedő precizitást és pontosságot ér el.
 
A technológia lehetővé teszi az aprólékos beállításokat a kényelem, az illeszkedés és az esztétika fokozása érdekében – ez pedig személyre szabott fogsort eredményez, amely szorosan illeszkedik a páciens szájának anatómiájához.
 
Ellentétben a hagyományos fogsorokkal - amelyek kézi lépésekkel, például fizikai lenyomatkészítéssel és formakészítéssel járnak -, a digitális fogsorok egyszerűsítik a folyamatot, olyan digitális eszközökkel, mint az intraorális szkennerek, a számítógéppel támogatott tervezés (CAD) és a számítógéppel támogatott gyártási (CAM) technológiák.
 
 
Nem kevés előnnyel bír a digitális fogpótlás
 
A precíziós és pontossági fejlesztéseken túl a digitális fogpótlások számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos módszerekkel szemben.
 
Csökkenthetik a szükséges fogorvosi látogatások számát, ami jobban illeszkedő és kényelmesebb fogsorokat eredményez és megkönnyíti a fogsorok későbbi sokszorosítását vagy módosítását.
 
Olyan helyzetekben is alkalmazható, ahol a hagyományos fogsorok használata javasolt, a digitális fogsorok általánosan alkalmazhatók teljes és kivehető részleges fogpótlások készítése során.
 
Mi több, zökkenőmentesen integrálódnak a fogászati implantátumokba - növelve a stabilitást és a tartást az állcsontban rögzített implantátumokhoz való csatlakozás révén.
 
Ez különösen előnyösnek bizonyul egyedi vagy összetett szájüregi állapotok esetén, ahol igencsak fontos a fogsorok digitális tervezésének és testreszabásának képessége, hogy kielégítsék a páciensek speciális igényeit.
 
 
L.A.
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.