2022. 03. 03. - 09:45

Egyre nyilvánvalóbb: ínybetegséghez vezethet az e-cigaretta

Egyre nyilvánvalóbb: ínybetegséghez vezethet az e-cigaretta

Hogyan befolyásolhatja a száj egészségét az e-cigaretta és miként járulhat hozzá az ínybetegségekhez? E témában született új tanulmány-sorozat, amely meglehetősen kedvezőtlen képet fest a dohányzási szokásról.

Nem valószínű, hogy érdemes hosszútávon használni az e-cigarettát, még ha jó eszköznek tűnik is a dohányzásról leszokásban.
 
A NYU College of Dentistry kutatóinak új tanulmánysorozata rávilágít arra, miként hat az e-cigaretta a száj egészségére és hogyan járulhat hozzá az ínybetegségekhez.
 
Az mBio szaklapban megjelent legújabb kutatás szerint az e-cigarettát használók egyedülálló szájmikrobiómmal rendelkeznek – ez a baktériumok és más mikroorganizmusok közössége –, amely kevésbé egészséges, mint a nemdohányzóké, azonban potenciálisan egészségesebb, mint a cigarettázóké. Egyben jó mérője annak, milyen mértékben súlyosbodnak az ínybetegségek az idő múlásával.
 
„Tudomásunk szerint ez az első longitudinális tanulmány a száj egészségéről és az e-cigaretta használatáról. Kezdjük megérteni, hogy az e-cigaretta és a benne lévő vegyi anyagok hogyan változtatják meg a száj mikrobiómát és bontják fel a baktériumok egyensúlyát” - mondta Deepak Saxena, aki a kutatást Xin Li-vel együtt vezette. Mindkét szakember az NYU Fogorvosi Főiskola molekuláris patobiológia professzora.
 
Sokakat érint az ínybetegség
 
Az ínybetegség a 30 év felett igen sok felnőttet érint, csak Amerikában a korosztályba tartozó lakosság felét. A cigarettázás ismert kockázati tényező az ínybetegségek kialakulásában, de kevesebbet tudunk az e-cigaretta – amely elpárologtatja a nikotint és más vegyi anyagokat – szájhigiéniára gyakorolt ​​hatásáról, különösen a füstölés hosszú távú következményeiről.
 
A kutatók 84 felnőtt szájhigiéniáját vizsgálták három csoportba osztva őket: cigarettázók, e-cigarettát használók és soha nem dohányzók. Az ínybetegséget 6 hónap különbséggel két fogászati ​​vizsgálattal értékelték, amelyek során plakkmintákat vettek a jelenlévő baktériumok elemzésére.
 
Változást okoz az íny egészségében az e-cigaretta
Változást okoz az íny egészségében az e-cigaretta
 
Változás az íny egészségében
 
A vizsgálat kezdetekor minden résztvevőnek volt valamilyen fogínybetegsége: a legsúlyosabb betegségben a cigarettázók szenvedtek, őket követték az e-cigarettát alkalmazók. A kutatók 6 hónap után megfigyelték, hogy az ínybetegségek súlyosbodtak az egyes csoportok egyes résztvevőinél, köztük több e-cigarettát használónál.
 
Az ínybetegség kulcsfontosságú mutatója a tapadás elvesztése - amelyet az ínyszalag és a fog felszínétől elszakadó szövetek áttekintésével mérnek a szakemberek. Az állapot az íny visszahúzódásához és zsebek kialakulásához vezet. Ezek a zsebek táptalajt jelentenek a baktériumoknak és súlyosabb fogínybetegségeket eredményeznek.
 
Ugyanezen résztvevőkkel egy másik tanulmány is készült: a Frontiers in Oral Health című folyóiratban publikált dokumentumban a kutatók azt írták, hogy a klinikai tapadás elvesztése 6 hónap elteltével csak az e-cigarettázóknál volt jelentősen rosszabb – a nemdohányzóknál és a cigarettázóknál nem.
 
Egyedülálló mikrobiom
 
A kutatók elemezték a plakkmintákban talált baktériumokat és megállapították, hogy az e-cigarettát használók szájüregi mikrobiomája eltér a dohányzókétól és a nemdohányzókétól – az iScience and Molecular Oral Microbiology című folyóiratban korábban közölt eredményekre építve.
 
Az e-cigarettát használóknál a bakteriális felépítés feltűnően több hasonlóságot mutatott a dohányzókéval, mint a nemdohányzókéval. Számos baktériumtípus, köztük a Selenomonas, a Leptotrichia és a Saccharibacteria bőségesen előfordult a dohányzóknál és az e-cigarettázóknál is, a nemdohányzókhoz képest. Számos más baktérium – köztük a Fusobacterium és a
Bacteroidales, amelyekről köztudott, hogy összefüggésbe hozható az ínybetegségekkel – különösen domináns volt az e-cigarettát használók szájában.
 
Amikor a 6 hónapos nyomonkövetés során plakkmintákat gyűjtöttek és elemeztek, a kutatók nagyobb változatosságot fedeztek fel a baktériumok tekintetében az összes vizsgált csoportban, mégis mindegyik csoport megőrizte saját, különálló mikrobiomját.
 
„Úgy tűnik, az e-cigaretta a baktériumok egyedi mintázatát idézi elő és a dohányzáshoz hasonló módon befolyásolja egyes baktériumok szaporodását. De megvan a maga profilja és kockázata a száj egészségére nézve”- mondta Fangxi Xu, a Saxena laboratórium kutatója, a tanulmány társszerzője.
 
Megváltozott immunválasz
 
A szakemberek azt is megállapították, hogy az e-cigaretta használóinál az eltérő mikrobiom összefügg az ínybetegség klinikai méréseivel és a gazdaszervezet immunkörnyezetében bekövetkezett változásokkal.
 
Az e-cigivel járó gőzölést a citokinek különböző szintjeihez kapcsolták – olyan fehérjékhez, amelyek segítik az immunrendszer szabályozását. Egyes citokinek a szájbaktériumok egyensúlyának felborulásához köthetők és ronthatják az ínybetegséget, azzal, hogy gyulladásra és fertőzésre hajlamosítják a szervezetet.
 
A TNFα, egy gyulladást okozó citokin jelenléte például jelentősen megemelkedett az e-cigarettát használók körében.
 
Ezzel szemben az IL-4 és IL-1β citokinek alacsonyabbak voltak az e-cigarettázók körében; az IL-4 általában csökken az ínybetegségben szenvedőknél, s megnő a kezelés után, ami arra utal, hogy az e-cigarettát használók szájában bizonyos baktériumok aktívan elnyomhatják az immunválaszt.
 
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az e-cigarettázók sajátos orális mikrobiomja megváltozott immunválaszokat vált ki, ami az ínybetegség klinikai markerei mellett azt is illusztrálja, mekkora kihívást jelent a száj egészségére nézve az ilyen típusú dohányzás.
 
„Az e-cigaretta használata viszonylag új szokás - mondta Scott Thomas, a Saxena laboratórium kutatósegédje és a tanulmány társszerzője. - A dohányzással ellentétben, amelyet évtizedek óta alaposan tanulmányoznak, keveset tudunk az e-cigaretta használatának egészségügyi következményeiről és csak most kezdjük megérteni, hogy a gőzölés által előidézett egyedülálló mikrobiom hogyan hat a száj egészségére és betegségekre” – fogalmazott a szakember.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.