2021. 04. 01. - 10:35

Egyre több a bizonyíték: megfertőzi a száj sejtjeit a koronavírus

Egyre több a bizonyíték: megfertőzi a száj sejtjeit a koronavírus

A nyálnak igen komoly szerepe van a SARS-CoV-2 átvitelében – mutattak rá kutatók legújabb eredményeik alapján, mely a koronavírus szájbeli tevékenységét vizsgálta.

Bizonyítékokat talált egy nemzetközi tudóscsoport arra, hogy az új koronavírust okozó SARS-CoV-2 megfertőzi a száj sejtjeit.
 
Noha köztudott, hogy a fertőzés elsődleges helyei a felső légutak, több jel is arra mutat, hogy a vírus megfertőzheti a test más részein lévő sejteket – így például az emésztőrendszert, az ereket, a veséket és – mint azt az új tanulmány mutatja – a szájat is.
 
A vírus azon képessége, hogy a test több területét is megfertőzi, megmagyarázhatja a Covid-19 betegeknél tapasztalható, széles körű tüneteket - beleértve a szájjal összefüggőeket, például az ízvesztést, a szájszárazságot és a hólyagképződést.
 
A koronavírus megfertőzheti a száj sejtjeit
A koronavírus megfertőzheti a száj sejtjeit
 
A felfedezések arra a lehetőségre is rámutatnak: a száj szerepet játszik abban, hogy a fertőzött szájüregi sejtekből származó, vírussal terhelt nyál segítségével továbbjusson a vírus a tüdőbe vagy az emésztőrendszerbe.
 
Amit a tudósok nem teljesen értenek, az, hogy honnan származik a nyálban lévő SARS-CoV-2. Laboratóriumi vizsgálataik alapján leginkább arra gyanakszanak, hogy a nyálban lévő vírus legalább egy része a szájban lévő fertőzött szövetekből származhat.
 
A lehetőség feltárása érdekében a kutatók egészséges emberek szájszöveteit vizsgálták, hogy azonosítsák a SARS-CoV-2 fertőzésre fogékony szájrégiókat.
 
A sebezhető sejtek RNS utasításokat tartalmaznak ún. belépési fehérjék előállítására - ezekre a vírusnak szüksége van a sejtekbe jutáshoz. Két kulcsfontosságú fehérje RNS-t - ACE2 receptort és TMPRSS2 enzimet - találtak a nyálmirigyek és a szájüreget bélelő szövetek bizonyos sejtjeiben.
 
A nyálmirigy és az ínysejtek kis részében az ACE2 és a TMPRSS2 RNS-e expresszálva volt ugyanazokban a sejtekben. Ez fokozott sebezhetőséget jelzett, mivel a vírusnak feltételezhetően mindkét belépő fehérjére van szüksége a sejtekhez való hozzáféréshez.
 
A belépési faktorok expressziós szintje hasonló a SARS-CoV-2 fertőzésre fogékony régiókban tapasztalható szintjeihez, így például a felső légút orrjáratait bélelő szövethez – mutatott rá Blake M. Warner, Ph.D.,klinikai asszisztens, nyálbetegség-kutató.
 
A kutatók megerősítették, hogy a száj egyes részei érzékenyek a koronavírusra, ezért Covid-os betegek szájüregi szövetmintáiban kerestek fertőzésre utaló bizonyítékokat.
 
Már elhunyt betegektől gyűjtött mintákban a vizsgált nyálmirigyek csaknem felében volt ott a SARS-CoV-2 RNS. A halottak egyikének nyálmirigyszövetében, valamint egy akut COVID-19-ben szenvedő, élő páciensnél a tudósok kimutatták a vírus RNS specifikus szekvenciáit. Ezek arra utaltak, hogy a sejtek aktívan készítik a vírus új példányait – amely tovább erősíti a fertőzés bizonyítékait.
 
A száj részvételének alaposabb megértése új stratégiákat szolgáltathat a vírusfertőzés csökkentésére - a testen belül és kívül.
 
A felfedezéseket tett kutatócsoportot az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek, illetve a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem kutatói vezették.
 
A tanulmányt a Nature Medicine szakfolyóirat közölte.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.