2021. 11. 04. - 09:50

Elég a 2 perc fogmosás? Ezt mondják a bizonyítékok

Elég a 2 perc fogmosás? Ezt mondják a bizonyítékok

Kinek ne lenne ismerős a tanács, miszerint napi kétszer biztosan fogat kell mosni, s legalább 2 percen át? Mit mondanak azonban a bizonyítékok erről? Mire elég ez a 2 perc?

Sokak számára ismerős a tanács: naponta kétszer legalább alaposan mossunk fogat és a legjobb, ha 2 percen át tesszük ezt.
 
Nem kevesen túlbecsülik, mennyi ideig mostak fogat – egyes esetekben akár 1 perccel is. Mégis, most kiderült: akad néhány bizonyíték arra, hogy 2 perc fogmosás sem elég.
 
A legjobb, ha annyi lepedéket távolítunk el, amennyit csak lehet – mutatott rá új kutatás. Ehhez 3-4 percnyi fogmosás szükséges. Jogos a kérdés: ez azt jelenti, hogy meg kell dupláznunk a fogmosási időt?
 
A fogorvosok már az 1970-es években elkezdték javasolni, hogy legalább 2 percig tartson a fogmosás. Később a puha sörtéjű fogkefe alkalmazását is ajánlották.
 
Mire elég a javasolt 2 percnyi fogmosás?
Mire elég a javasolt 2 percnyi fogmosás?
 
Hogy ma leginkább miben értenek egyet a szakértők, az az 1990-es évek óta publikált tanulmányokon alapul – ezek pedig a fogmosási időket, technikákat és a fogkefe típusát vizsgálták.
 
A vizsgálatok azt mutatták, hogy a 2 perces fogmosás jó - de nem kiváló - mértékű plakkcsökkentést eredményezett. Bár a 2 percnél hosszabb fogmosással több lepedék távolítható el, még mindig hiányoznak azok a kutatások, amelyek azt vizsgálták volna, hogy a 2 percnél több ideig tartó fogmosás összefüggésben van-e a hosszabb távú szájhigiéniával.
 
A fogmosást azért végezzük, hogy eltávolítsuk a mikrobákat – vagyis a lepedéket - a fogak felszínéről.
 
Ez a plakk baktériumok, gombák és vírusok felhalmozódása, amelyek együtt élnek egy mikrobiális biofilmként ismert közösségben. A biofilmek nagyon ragadósak és csak ecsettel távolíthatók el.
 
Számos dolog könnyítheti meg a lepedék szaporodását, beleértve a durva területeket a fog felületén, amelyek például egyes tömésekből erednek. Az is hozzájárulhat, hogy bizonyos területeket nem lehet elérni a fogkefével - így a fogak közti réseket -, vagy a fogszabályzók jelentenek gondot.
 
Az igazság az, hogy a fogmosást követően órákon belül új lepedék-biofilmjek képződnek a fogainkon – ezért javasolt a napi 2 fogtisztítás.
 
Amennyiben nem mosunk megfelelően vagy kellően hosszú ideig fogat, megnövekszik a lepedék szintje, ami végső soron aktiválhatja szervezetünk immunválaszát – s ez végül gyulladáshoz és olyan betegségekhez vezethet, mint a fogínygyulladás.
 
A gyulladás általában nem fájdalmas, ám gyakran vált ki fogmosáskor fogínyvérzést és néha rossz leheletet okoz. A biolfilmek pedig a fogszuvasodás kialakulásához járulnak hozzá.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.