2018. 09. 25. - 10:40

Életben tartja a gyökérkezelt fogat egy bioanyag

Életben tartja a gyökérkezelt fogat egy bioanyag

A gyökérkezelés a legtöbb ember számára rettegett procedúra - bár a hosszú és néha fájdalmas beavatkozás enyhíti a fertőzés lehetőségét, a gyökérkezeléssel a fog elhal. A kutatók most olyan hidrogélt fejlesztettek ki, amely ezt meggátolhatja.

Sokan tartanak a gyökérkezeléstől. Noha a beavatkozással csökkenthető a fertőzés lehetősége, a fog azonban innentől nem rendelkezik élő lágy szövettel és elhal.
 
Kutatók most arról számoltak be, hogy sikerült kifejleszteni egy peptid hidrogélt, amelyet arra terveztek, hogy serkentse új erek és a fog belső részének fejlődését a gyökérkezelést követően.
 
Vivek Kumar, PhD, a projekt vezető kutatója elmondta: egy ilyen beavatkozás után halott lesz a fog – többé nem reagál semmire, mivel nincsenek idegvégződések vagy vérellátás. Vagyis igen fogékonnyá válik a későbbi fertőzésekre és végső soron ki is eshet.
 
A gyökérkezeléssel a fog lényegében elhal - kutatók ezen próbálnak segíteni
A gyökérkezeléssel a fog lényegében elhal - kutatók ezen próbálnak segíteni
 
A gyökérkezelés során a fogorvos a fertőzött fog felső részét fúrja meg, hogy hozzáférjen a lágy belső szövethez. Ezután eltávolítja a fertőzött szövetet és a helyet megtölti apró gumi rudacskákkal, majd koronát helyez a javított fogra.
 
Kumar és Peter Nguyen PhD hallgató – mindketten a New Jersey-i Technológiai Intézet munkatársai -  olyan anyagot szeretett volna kifejleszteni, amelyet be lehet fecskendezni az üres helyre és stimulálja az angiogenezist, vagyis az új véredények növekedését, illetve a dentinogenezist, azaz a fogbelső őssejtjeinek proliferációját.
 
A kifejlesztett hidrogél folyékony, így befecskendezhető a fogba. Peptideket tartalmaz, melyek a beadást követően géllé alakulnak. A peptidek ún. vaszkuláris endothelialis növekedési faktorral bírnak, egy olyan fehérjét tartalmaznak, amely serkenti az új vérerek fejlődését.
 
Az angiogenezist korábban patkányok bőre alatt kipróbálták, s az három hónapon át fennmaradt.
 
A kutatócsoport új peptidet adott a tenyésztett őssejtekhez, s kiderült: a peptid nem csupán a sejtek proliferációját váltotta ki, hanem aktiválta a kalcium-foszfát kristályok kicsapódását is. Ez az az ásvány, mely a fogzománcot alkotja. A patkányok bőre alá injekciózva a peptid három héten belül lebomlott. Ez kissé rövid időnek bizonyult, ezért kifejlesztettek egy stabilabb verziót.
 
Jelenleg a kutatócsapat kutyák fogán teszteli a peptid hidrogél hatását – akik gyökérkezelésen estek át. Így ki fog derülni, hogy elősegíti-e a fogbelső regenerálódását élő állatoknál. Ha sikerrel járnak, akkor a hidrogélt emberi klinikai kísérlet keretében is kipróbálják.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.