2024. 05. 02. - 08:45

Ezért jobb a fogászati implantátum, mint a műfogsor!

Ezért jobb a fogászati implantátum, mint a műfogsor!

Egy fogászati implantátum sokkal jobb élményt nyújt, mint egy műfogsor. Még ha utóbbi jól illeszkedik is, számos előnnyel jár hozzá képest a fogpótlás. De pontosan mik ezek?

Noha a műfogsorok is tudnak tökéletesek lenni, nem kétséges, hogy a manapság oly  népszerűvé vált fogászati implantátumok sokkal jobb élményt nyújtanak a páciensnek.
 
Mi ennek az oka? Nos, ha a fogsorok eredetileg kiválóan illeszkedtek is, idővel elkezdenek csúszni és kényelmetlenné válnak a fokozódó csontvesztés miatt.
 
Nehéz bármilyen fogsort folyamatosan stabilan tartani a csontok kopása miatt - amelyekre a műfogsor rátapad.
 
Emellett a fogsorok legfrusztrálóbb és legegészségtelenebb aspektusa a gyenge rágóképességük. Nem kevés embernek kell korlátoznia az étrendjét, mivel bizonyos ételeket fogsorukkal nem képesek megrágni.
 
Amennyiben az a kérdés, hagyományos fogsor vagy fogászati implantátum jobb-e a számunkra, íme néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni.
 
Műfogsor kontra implantátumos fogpótlás
 
A műfogsorokat gyakran szükséges fogászati ragasztó segítségével a szájban tartani. Ehhez olykor étkezés után újra kell ragasztani. Az implantátum által támogatott fogsor nem igényel ragasztót.
 
 
A fogsort a tisztításhoz el kell távolítani. A fogászati implantátumot azonban fogmosással és fogselymezéssel is lehet ápolni.
 
A fogászati implantátum számos okból jobb, mint a műfogsor
A fogászati implantátum számos okból jobb, mint a műfogsor
 
A fogsor befedi a szájtetőt. Implantátumok esetén semmi sem takarja el a száj tetejét, ami zavarná az ízérzékelést vagy más normális tevékenységet. Az implantátummal alátámasztott fogsorok szájpadlás nélkül is készíthetők.
 
A műfogsor evés vagy beszéd közben kicsúszhat. Az implantátumok és az implantátummal alátámasztott fogsorok azonban biztonságosan vannak rögzítve és nem csúsznak ki.
 
A rágóerő jelentősen nagyobb fogászati implantátumnál
 
Műfogsorral rágni sem olyan egyszerű. Emiatt aki ilyet visel, bizonyos ételeket nem tud megenni, amiket szeret, vagy amit megkíván. A fogsor elmozdulhat rágás közben, ami bosszantó és nehezíti a rágást is.
 
A fogsorok teljes rágóereje általában csak a valódi rágóerő 10 százaléka vagy kevesebb. A fogászati implantátumok teljes rágóerővel rendelkeznek, az implantátummal támogatott hidak vagy fogsorok is jelentősen növelik a rágóerőt.
 
A fogsor kattoghat evés közben. Az implantátumok vagy az implantátum által támogatott fogsorok esetén ez nem fordul elő.
 
Csontvesztés ellen is jó
 
A műfogsorok nem biztosítják a csontvesztés megelőzéséhez szükséges stimulációt. Az állcsontnak szüksége van a nagynyomású rágás stimulálására, hogy megtartsa a térfogatát. Az implantátumok biztosítják, hogy az állkapocscsont ne vesszen el.
 
A fogsor viselése miatti, progresszív csontvesztés miatt az arc formája megváltozhat. Az évek során a csontvesztés az arc alsó harmadának összeomlását okozhatja - túlzott ráncokat, megereszkedett bőrt és állkapcsot, elvékonyodó ajkakat és beesett megjelenést eredményezve.
 
Ez jelentősen öregítheti az ember megjelenését. A fogászati implantátumok azonban megakadályozzák a csontvesztést.
 
A fogászati implantátum jobb és természetesebb hatású, mint a fogászati híd
 
A híd egy hamis fogból (vagy fogakból) áll, amelyeket a szomszédos fogak támasztanak és le vannak zárva. Egy vagy két hiányzó fog pótlására szolgál.
 
A hídhoz két, gyakran egészséges fog átalakítása szükséges, ami nem túl ideális módja a hiányzó fog pótlásának - a fogászati implantátumhoz képest.
 
 
A hidak élettartama általában rövid, 5-10 év, összehasonlítva egy fogászati implantátummal, amely akár egy életen át is kitarthat.
 
Tehát bár a híd kezdetben néha gazdaságosabb lehet, hosszú távon egy fogászati implantátum kevesebbe kerülhet és sokkal jobb szolgálatot tesz.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.