2024. 02. 20. - 09:40

Ezt ne csináljuk, ha nem akarunk fogérzékenységet!

Ezt ne csináljuk, ha nem akarunk fogérzékenységet!

Bizonyos, mindennapos szokásaink a fogzománc eróziójához, fogérzékenységhez vezetnek. Döntő fontosságú, hogy tisztában legyünk azzal, mit kell elkerülni az egészséges fogak érdekében.

Tartunk a fogérzékenységtől, esetleg már van egy-két fogunk, ami rosszul reagál hidegre, melegre?
 
Fontos tudnunk, hogy a hatást mi magunk is kiválthatjuk bizonyos szokásainkkal. A fogászok felhívják a figyelmet arra, hogy a szénsavas italok fogyasztása például rossz hatású a fogakra nézve, ezért érdemes megfontolnunk az elfogyasztott mennyiség csökkentését.
 
A megfelelő szájhigiénia és a fogak egészsége a szervezetünk többi részére nézve is fontos lehet.
 
Talán nincs vele tisztában mindenki, de a fogak természete sokat mond általános jóllétünkről, a rossz szájhigiénia pedig utalhat a szervezet alapvető problémáira.
 
 
 
A fogérzékenység és zománc-erózió érdekében érdemes kerülni a szénsavas italokat
A fogérzékenység és zománc-erózió érdekében érdemes kerülni a szénsavas italokat
 
Ezért rendkívül fontos, hogy naponta kétszer mossunk fogat, rendszeres járjunk fogorvosi ellenőrzésekre és tartózkodjunk a károsnak számító ételektől, italoktól.
 
Tudtuk, hogy mitől lesz sima a fogfelületünk?
 
A szénsavas italok fogyasztására a fogászok külön felhívják a figyelmet. Vajon észrevettük-e már, hogy az efféle italok fogyasztása után hogyan kezdenek simává válni a fogaink?
 
Noha ezt frissítő érzésként is észlelhetjük, fontos megérteni: a simaság nem azt jelzi, hogy a fogaink egyre tisztábbak lesznek. A valóságban ezen italok szénsavas természete a fogak felső rétegének eróziójához vezethet, ami sima fogréteget eredményez.
 
Ha csak alkalmanként iszunk szénsavas dolgokat, az még nem okoz gondot.
 
A rendszeres fogyasztás azonban hozzájárulhat a fogak fokozott érzékenységéhez, a zománc eróziójához, valamint a fogak törékennyé válásához vagy sárgás árnyalatához.
 
A fogszuvasodás is lehet a hosszú távú üdítőital-fogyasztás és a szájhigiénés szokások romlásának eredménye.
 
Más esetekben a lassan előrehaladó fogszuvasodás is hirtelen elburjánzhat, ha gyakran érintkezik eróziós savakkal.
 
Vegyünk vissza a szénsavas italokból
 
Vagyis,  mindenki jobban teszi, ha tartózkodik a túlzott üdítőital-fogyasztástól, odafigyel annak káros hatásaira.
 
 
A fogerózió és a fogszuvasodás megelőzése érdekében korlátozni kell az üdítőital-fogyasztást, alacsony erodálódású üdítőitalokat kell választani és általában is javítani szükséges az ivási szokásainkon.
 
Naponta legalább kétszer mossunk fogat, de kerüljük a fogmosást savas ételek fogyasztása után 1 órán belül. Emellett használjunk fluoridot vagy remineralizáló fogkrémet!
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.