2022. 08. 04. - 09:05

Fehérebb fogak és a kevesebb fogszuvasodás – hidrogéllel

Fehérebb fogak és a kevesebb fogszuvasodás – hidrogéllel

Az emberek többsége gyöngyfehér fogakra vágyik. A fogkrémek csak a felszíni foltokat távolítják el, a fehérítő kezelések pedig károsíthatják a zománcot. Kutatók most feltaláltak egy hidrogélt a fogak fehérítésére.

Az egyik első dolog, amit észreveszünk egymáson, az a mosolyunk, a fogaink fehérsége. Az emberek többsége gyöngyházfehér fogakat szeretne, amely magabiztosabbá is teszi őket.
 
A fogkrémek azonban csak a felületi foltokat távolítják el, míg a fehérítő kezelések károsíthatják a zománcot, ami szuvasodáshoz és elszíneződéshez vezethet.
 
Az ACS Applied Materials & Interfaces kutatói most egy új hidrogél kezelést találtak fel, amely széttöri az üregképző biofilmeket és fehéríti a fogakat – anélkül, hogy károsítaná azokat.
 
A napi fogmosás és fogselyem jó módszer a fogszuvasodás megelőzésére. Ezek a módszerek azonban nem fehérítik hatékonyan a fogakat – jegyezte meg az Amerikai Fogászati Szövetség.
 
Fehérebb fogak és a kevesebb fogszuvasodás – hidrogéllel
Fehérebb fogak és a kevesebb fogszuvasodás – hidrogéllel
 
A jobb fehérítés érdekében a páciensek gyakran vesznek igénybe olyan vény nélkül kapható vagy professzionális kezeléseket, amelyek a hidrogén-peroxid tartalmú géleket és a kék fényt kombinálják – ezzel kémiai reakciót váltanak ki, amely eltávolítja a foltokat.
 
Bár a kombináció eltávolítja az elszíneződés nagy részét, reaktív oxigénfajtákat hoz létre, amelyek lebonthatják a zománcot.
 
Xiaolei Wang, Lan Liao és munkatársai korábban titán-dioxid nanorészecskéket módosítottak egy kevésbé roncsoló fogfehérítő kezelés létrehozásához. Ehhez a módszerhez még mindig nagy intenzitású kék fényre volt szükség, mely károsíthatja a közeli bőrt és szemet. A kutatócsoport tehát olyan anyagot szeretett volna megalkotni, amelyet zöld fény aktivál – ez egy biztonságosabb alternatíva – a fogak fehérítésére és a fogszuvasodás megelőzésére.
 
A meggyőző új eljárás során bizmut-oxiklorid nanorészecskéket, réz-oxid nanorészecskéket és nátrium-alginátot kombináltak egy sűrű keverékbe, majd egyenletesen rátették a keveréket a tárgylemezre ragadt fogak felületére és a főzetet kalcium-klorid oldattal permetezték be: ezzel erősen tapadó hidrogélt képeztek.
 
A csapat ezután olyan fogakon tesztelte az anyagot, amelyeket kávéval, teával, áfonyalével és szójaszósszal festettek meg és laboratóriumi edénybe helyeztek.
 
A hidrogéllel és zöld fénnyel végzett kezelést követően a fogak idővel fényesebbek lettek, a zománc pedig nem sérült.
 
Egy másik kísérletsorozatban a kutatók azt is kimutatták, hogy a kezelés a biofilmekben lévő baktériumok 94 százalékát elpusztította. Annak bizonyítására, hogy a kezelés in vivo hatásos lehet a fogakon, a csapat az új módszert olyan egereken alkalmazta, amelyek száját szuvasodásképző baktériumokkal kezelték.
 
A zöld fénnyel aktivált hidrogél hatékonyan megakadályozta a közepes és mély üregek kialakulását az állatok fogainak felületén.
 
A kutatók szerint a biztonságos, kefe nélküli kezelés hatékonyan megelőzi a fogszuvasodást és fehéríti a fogakat.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.