2021. 12. 23. - 09:45

Fény derült a „krétás” gyermekfogak rejtélyére

Fény derült a „krétás” gyermekfogak rejtélyére

Minden ötödik gyermeknek „krétás” a fogzománca. Az elszíneződött zománcfolt gyakran okoz komoly fogfájást, szuvasodást. Kutatók most rájöttek, mi állhat emögött.

Az elszíneződött fogzománc, avagy „krétás” fog minden ötödik gyermeknél jellemző. A látványos elszíneződés gyakran vált ki súlyos fogfájást, fogszuvasodást, olykor tályogokhoz, a fog kihúzásához és fogszabályzási problémákhoz vezethet.
 
Az ausztráliai Melbourne Egyetemén működő The D3 Group csapata most a Chile-i Talca Egyetemmel együttműködve felfedezte a mechanizmust, mely a moláris hipomineralizációt okozza - a krétás fogak leggyakoribb típusát.
 
Krétás őrlőfogak akkor alakulnak ki, amikor a fejlődő zománcot albumin szennyezi. Ez a fehérje a vérben és a fejlődő fogakat körülvevő szövetnedvben egyaránt megtalálható. S úgy tűnik, a kiváltó okai a gyermekkori betegségek – számoltak be a kutatók a Frontiers of Physiology szaklapban.
 
A gyermekeknél gyakori az elszíneződött, krétás fogak kialakulása, mely komoly gondot is okozhat
A gyermekeknél gyakori az elszíneződött, krétás fogak kialakulása, mely komoly gondot is okozhat
 
„Egyfajta mineralizációs elzáródás jelentkezik, amely erősen lokalizálódik az egyes fogak azon területein, ahol a krétás zománcfoltok kialakulnak – mondta el Mike Hubbard, a Melbourne-i Egyetem kutatóprofesszora, a jelentés vezető szerzője. - A felfedezés lehetővé teszi számunkra, hogy kijavítsuk 40 év orvosi-fogászati ​​dogmáját, amely a hibás zománcképző sejteket hibáztatja. Ez a dogma nem tudta megmagyarázni, hogy a krétásodás miért csak egy vagy néhány fogat érint a gyermekek szájában.”
 
A szakember hozzátette: megmutatták, hogy az albumin időnként kiszivárog a gyenge pontokon, megköti a zománc-ásványi kristályokat és gátolja azok növekedését. Ez nem rendszerszintű, hanem nagyon lokális probléma.
 
A kutatók azt gyanítják, hogy az albumin szivárgását a kisgyermekek szokásos betegségei, például a láz váltja ki.
 
A szakemberek most azt tervezik, meghatározzák a konkrét kiváltó okokat, például környezeti tényezőket vagy kórokozókat, s felfedezéseiket a fogorvosokkal és a szülőkkel is ismertetik, hogy mindenki odafigyelhessen a krétás fogak jelentkezésére. Megelőzni ugyan nem lehet ezt az elszíneződést, de ha időben észlelik, a fogorvos sokat tehet a fog megmentéséért.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.