2020. 02. 06. - 12:10

Fog gyökérkezelése: mit takar és miért szükséges?

Fog gyökérkezelése: mit takar és miért szükséges?

Sokan tartanak a fog gyökérkezelésétől, mert fájdalmasnak gondolják. De mit is jelent pontosan és mi történik a kezelés során? Nézzünk bele egy kicsit alaposabban.

A gyökérkezelés egy igen régóta alkalmazott, hasznos módszer a súlyosan romló vagy fertőzött fog megmentésére. A gyökérkezelése során az idegeket és a fog belső részét a szakember eltávolítja, a fog belsejét kitisztítja. Kezelés nélkül a fog körüli szövet fertőzötté válik és tályogok alakulhatnak ki.
 
A gyökércsatorna kifejezés a fog közepén lévő természetes üreg leírására szolgál. A pulpa vagy pép, illetve a pépkamra a gyökércsatorna lágy területe. A fog idege a gyökércsatornában fekszik.
 
A fog idege nem létfontosságú ahhoz, hogy az egészséges legyen és betöltse funkcióját - miután a fog az ínyen keresztül már előtört. Egyedüli funkciója az érzékelés, például a meleg vagy hideg érzékelésének biztosítása. Az ideg jelenléte vagy hiánya nem befolyásolja a fog mindennapi működését.
 
Gyökérkezelés: a fogideg fertőzés vagy súlyos szuvasodás esetén eltávolítandó
Gyökérkezelés: a fogideg fertőzés vagy súlyos szuvasodás esetén eltávolítandó
 
Miért kell eltávolítani a pépet?
 
Amennyiben egy fog idegszövete vagy pulpája megsérül, lebomlik, s baktériumok kezdenek el szaporodni a pépkamrában. A baktériumok és más, lebomlott törmelékek fertőzést vagy tályogokat okozhatnak. A tályog gennyel telt zseb, amely a fog gyökérének végén képződik, s akkor fordul elő, ha a fertőzés elterjed, s a fog gyökereinek végét is érinti. A tályog mellett a foggyökéren keletkezett fertőzés több dolgot is okozhat.
 
Egyrészt duzzanatot, mely az arcon, a nyakon és a fejen is jelentkezhet. Másrészt csontvesztést a gyökér hegyénél.
 
Vízelvezetési problémák ugyancsak előfordulhatnak a gyökéren kívül – a fogon képződött lyuk ugyanis az ínybe vagy az arcba vezető szivárgással komoly gondot jelenthet.
 
Mi károsítja a fogideget és pulpát elsősorban?
 
A fogideg és a pulpa irritált, gyulladt és fertőzött lehet, amennyiben mély fogszuvasodás jelentkezik, ismételt fogászati beavatkozás történik a fogban és/vagy nagyméretű tömések készültek, a fogban repedés, törés jött létre vagy trauma érte az arcot.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.