2022. 07. 05. - 09:40

Fogak - A cukorbevitel már 4-6 évesen gondot okozhat

Fogak - A cukorbevitel már 4-6 évesen gondot okozhat

Mekkora összefüggés van a kora gyermekkori, nem korlátozott cukorbevitel és a fogszuvasodás között? Erre a kérdésre adtak választ fogászati szakemberek.

Vajon mennyire helyes cselekedet hagyni, hogy a 6 év alatti gyermekek szabadon fogyaszthassanak cukrot tartalmazó ételeket, italokat?
 
Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy a szabad cukorbevitel milyen hatással van a fogszuvasodásra a korai gyermekkorban.
 
A Korai gyermekkori fogszuvasodáshoz kapcsolódó viselkedési és társadalmi kockázati tényezők című előadást Stephanie Heitkonig, a Királyi Gyermekkórház, a Murdoch Gyermekkutató Intézet és az ausztrál Melbourne-i Egyetem munkatársa mutatta be a Nemzetközi Fogászati ​​Kutatási Szövetség (IADR) Ázsia és Csendes-óceáni Régiójának 5. találkozója alkalmából, 2022 júniusa végén.
 
Fogak - A cukorbevitel már 4-6 évesen gondot okozhat
Fogak - A cukorbevitel már 4-6 évesen gondot okozhat
 
A szabad cukorfogyasztást az ún. Barwon Gyermek Tanulmányba bevont csemetéknél vizsgálták, akiknek életkora 18 hónap és 4 év közötti volt.
 
A cukornak való kitettséget, a szabad cukorbevitelt a szakemberek folyamatos és bináris változókként számszerűsítették, amelyek a teljes energiabevitel (TEI) kevesebb mint 5 százalékát jelzik 18 hónapos és 4 éves korban.
 
A fogszuvasodás jelenlétét a fogászati ​​feljegyzések alapján állapították meg.
 
Többszörös logisztikus regresszióval becsülték fel az kitettségi változók hatását a fogszuvasodás jelenlétére 4-6 éves korban, a lehetséges zavaró tényezőkhöz igazítva azt. Az eredeti születési kohorszból étrendi adatok és fogszuvasodás adatok is rendelkezésükre álltak.
 
A résztvevők 70,4 százaléka és 36,7 százaléka 5 százaléknál kevesebb teljes energiabevitelt ért el a szabad cukrokból 18 hónapos korában, illetve 4 éves korában. A fogszuvasodás a gyermekek 46,7 százalékát érintette.
 
A teljesen beállított modellekben azonban a szabad cukorbevitel 18 hónapos és 4 éves korban megnövelte 4-6 éves korra a fogszuvasodás kockázatát.
 
A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy 18 hónapos és 4 éves kor között a szabad cukorfogyasztás jelentősen megnőtt: a gyermekek kétharmadánál 4 éves korában meghaladta a teljes energiabevitel 5 százalékát.
 
Mindebből tehát arra lehet következtetni, hogy a korai szabad cukorbevitel növeli a fogszuvasodás kockázatát 4-6 éves korban.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.