2019. 09. 03. - 10:35

Fogak: hogyan szoktassuk le a babát a harapásról?

Fogak: hogyan szoktassuk le a babát a harapásról?

A harapás próbálgatása természetes része egy kisbaba fejlődésének. Különösen, ha elkezdenek előbújni a fogai, a gyermek bármit elkezdhet rágni. Beleértve bennünket. Erről azonban le kell őt szoktatni.

Természetes, hogy egy kisbaba fejlődése során próbálgatja a harapást – már akkor, amikor fogai még ki sem bújtak. Ha viszont ezek is kezdenek előjönni, nemcsak a neki adott különféle eszközöket haraphatja, hanem bármit - beleértve a mellbimbót és a melleket is.
 
Ha a baba sírósabb a szokásosnál, ha ingerlékeny és nyugtalan, ha alacsony láza van, szinte biztos, hogy már jönnek a fogai.babafogak_1
 
Bármi is az oka azonban annak, hogy a gyermek harapási szokásai nem megfelelőek, tennünk kell ellene.
 
Hogyan kezelhetjük ezt a problémát? Hogyan védhetjük meg magunkat a sérüléstől?
 
Minden olyan szokásról, amely ártalmas lehet, le kell szoktatni a gyermeket, lehetőleg még az elején, mielőtt a probléma komolyabbá válik.
 
Egy apró kis harapásért még megbocsát az ember, ám ha a dolog állandóvá és súlyossá válik, az már nem is tolerálható.
 
Fontos tudni, hogy ha a szülő nem tesz a probléma ellen, a gyermek esetleg az óvodában, iskolában is megharaphat másokat, s ez bizony már komolyabb gonddal jár.
 
Válasszuk el a gyermeket attól a személytől vagy dologtól, amit megharapott, miközben nyugodtan és közvetlenül azt mondjuk: nem! Ha egyszer beavatkoztunk, adjunk a babának valami mást, amit rághat és amire koncentrálhat: fogzó gyűrűt, vagy tereljük el figyelmét egy játékkal, énekléssel.
 
A megelőzési stratégiák szintén segítséget jelenthetnek a gyermekek harapásának elkerülésében. Próbáljuk megfejteni, van-e minta vagy esetleg kiváltó tényező, amely a harapáshoz vezet. Lehet, csak akkor harap a baba, ha álmos, ha éhes, ha túlterhelt, vagy a figyelmet akarja felkelteni.
 
Ha azonosítjuk a tényezőket, amelyek a harapást okozzák, meg tudjuk előzni a helyzetet.
 
A harapás próbálgatása a gyermek számára természetes, egy új képességet fedez fel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy másnak szenvednie kell emiatt. Alkalmazzuk a fenti technikákat!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.