2020. 04. 30. - 10:35

Fogak: így segíthet a mesterséges intelligencia megmenteni őket

Fogak: így segíthet a mesterséges intelligencia megmenteni őket

A mesterséges intelligencia a fogorvosok legjobb barátjává nőheti ki magát – javítja a teljesítményt, s a lehető legjobbat hozza ki ebből az ágazatból. De lássuk, hogyan?

A mesterséges intelligencia (MI) számos ágazatban javíthatja a termelékenységet és a teljesítményt. Nincs ez másképp a fogászat területén sem.
 
S miközben a gépek még mindig tanulják, hogyan kezeljenek kreatív módon bizonyos fogászati rendellenességeket, a piacot már elárasztják az MI-alapú fogdiagnosztikai termékek. Becslések szerint már emelik a klinikák bevételét, 25 százalékkal.
 
Ez azért lehetséges, mert a szoftver-megoldások képesek növelni a fogorvosok idejét azzal, hogy csökkentik a jelentések elkészítésére fordított órákat.
 
Sokat segít a mesterséges intelligencia a fogorvosoknak
Sokat segít a mesterséges intelligencia a fogorvosoknak
 
Rendellenességek észlelése
 
A fogszuvasodás egyike a leggyakrabban előforduló fogászati problémáknak. Bizonyos fajtáik egy rutin ellenőrzés során nem azonosíthatóak. Sőt, a röntgenfelvételek téves diagnosztizálási aránya akár 20 százalékos is lehet.
 
Az automatizált szuvasodás-felismerés az egyik leggyakoribb MI-alapú fogászati ​​megoldás, amely segít a betegség kezelésében. Röntgenfelvételek ezrei kerülnek a gépekbe, amelyek minták alapján tanulnak.
 
Így tehát ennek alapján a fogszuvasodással rendelkező új pácienseket pár másodperc alatt azonosítani lehet.
 
A CT Dent által kifejlesztett megoldás pedig ehhez hasonlóan detektálja a tökéletes ideget. Az idegkárosodás sok esetben vezet pereskedéshez, a fogorvos helytelen eljárása miatt.
 
Az intelligens szemüveg segít a csont felépítésében
 
A Dentem cég egy Dx Vision nevű szoftvert jelentetett meg, amely észlelheti a röntgen rendellenességeit.
 
Később az orvos felveheti az okosszemüveget, s valós idejű képeket kaphat a beteg koponyájának és fogainak csontszerkezetéről.
 
Ez a fog eltávolítását meglehetősen könnyíti és gyorsítja. A fájdalom minimálisra csökkenthető, ugyanis a rendszer meg tudja mutatni, mekkora nyomást kell gyakorolni különféle helyzetekben – így például a fogszabályozó felszerelésekor is.
 
Egy teljes 3D-s szkennelés a szájüregről azonnal kivitelezhető, amint a páciens beül a fogorvosi székbe. A szoftver ajánlásokat is tehet, a műveletet pedig a fogorvos hajtja végre.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.