2018. 09. 27. - 10:15

Fogak: jó lesz vigyázni az antibiotikumokkal?

Fogak: jó lesz vigyázni az antibiotikumokkal?

Új kutatások szerint a szervezet saját mikróbái hatékonyak az immunsejtek fenntartásában és bizonyos szájfertőzések elpusztításában. Az antibiotikumok pedig csak megölik a jó baktériumokat.

Nem árt vigyázni az antibiotikummal? Egy új kutatás arra világított rá, hogy a szervezet hatékony a saját immunsejtek fenntartásában és bizonyos szájüregi fertőzések megszüntetésében. A Case Western Reserve Egyetem kutatócsoportja rámutatott: az antibiotikumok pedig tulajdonképpen megölik a jó baktériumokat, melyek a fertőzést és a gyulladást kordában tartják.
 
A tudósok régóta tisztában vannak azzal, hogy az antibiotikumok túlzott használata többet árt, mint használ. Példának okáért antibiotikum-rezisztencia is lehet belőle. A szájüreggel kapcsolatban azonban még nem vizsgálták alaposan ezt a jelenséget.
 
Az antibiotikumok csak akkor kellenek, ha valóban szükségesek - egyébként kárt is okozhatnak
Az antibiotikumok csak akkor kellenek, ha valóban szükségesek - egyébként kárt is okozhatnak
 
A kutatást Pushpa Pandiyan, a Fogászati ​​Orvostudományi Kollégium biológiai tudományok professzora vezette. Feltérképezték az ún. rezidens baktériumokat, azok zsírsavait és hatásait a fehérvérsejtek egyes típusaira, melyek gátolják a szájüreg fertőzéseit.
 
A kutatók a Tregs és a Th-17 sejtek rövid távú fenntartását vizsgálták a gombafertőzések elleni küzdelemben,  így a Candidával kapcsolatban, laboratóriumi körülmények között.
 
Kiderült, hogy a természetes védelem igen hatékony a fertőzés csökkentésében és a nem kívánt gyulladások ellen – az antibiotikumok azonban képesek megelőzni ezt a védelmet.
 
Az eredmények a Frontiers in Microbiology szaklapban jelentek meg.
 
A kutatók azt akarták megtudni, mi történik, ha nincsenek baktériumok jelen a gombás fertőzések ellen. Pandiyan kiemelte: arra jöttek rá, hogy az antibiotikumok megölhetik a rövidláncú zsírsavakat, melyeket a szervezet saját jó baktériumai állítanak elő.
 
„Ha vannak jó baktériumaink, amelyek mindennap teszik a dolgukat, miért is öljük meg őket? – tette fel a kérdést Pandiyan. – Amennyiben ez az eset számos fertőzéssel, ha békén hagyjuk őket, akkor maguktól is távoznak.”
 
A szakember hozzátette: természetesen az antibiotikum szükséges az életveszélyes fertőzések esetén – nem kérdés. Szervezetünknek ugyanakkor van természetes védelmi rendszere, amelybe nem kell beleavatkozni. Az antibiotikumok szükségtelen használata nem segít.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.