2021. 04. 29. - 10:20

Fogápolás évek alapján – Mire figyeljünk kamaszkorú gyermeknél?

Fogápolás évek alapján – Mire figyeljünk kamaszkorú gyermeknél?

A megfelelő szájhigiénia fenntartása kiemelkedő feladat, ha meg szeretnénk őrizni fogaink, s nem mellesleg teljes szervezetünk egészségét. Más lehet azonban fontos a különböző életkorokban.

A megfelelő száj- és fog higiénia nemcsak a fogak és az íny szempontjából lényeges. Ha fogaink rendben vannak, akkor szervezetünkben is kevésbé alakulnak ki különféle egészségügyi problémák.
 
A száj- és a fogak ápolása minden életkorban fontos, azonban vannak dolgok, amelyekre fokozottan oda kell figyelni egyes életszakaszokban. Ez különösen igaz a nőkre.
 
Kiderült ugyanis, hogy a hormonváltozások nemcsak a hangulatra vannak hatással. A hölgyek különböző életszakaszaiban jellemző hormonális változások a szájhigiéniát is érintik.
 
A tinédzserkorban is fontos figyelni az ínyproblémákra - és a fogszabályozásra
A tinédzserkorban is fontos figyelni az ínyproblémákra - és a fogszabályozásra
 
Lényegében minden életkor új kihívást tartogat, mert a nők szervezete sok módosuláson megy keresztül. Egészségüket minden életszakasz másként befolyásolja.
 
Mire kell odafigyelni egészen fiatal korban?
 
A 13 és 15 év közötti lányok éppen a pubertás korban vannak. Ilyenkor számos probléma merülhet fel, az egészségre is hatással lehet a sok változás, a megjelenés, az arc, a test módosulása. Ugyanez a helyzet azonban a fogakkal is.
 
Nem valószínű, hogy nagy változásokat lát fogaiban a fiatal lány, de tapasztalhat problémákat – például ínyvérzést és duzzanatot. Ha ezt a gondot nem nézetjük meg fogorvossal és nem kezeltetjük, könnyen alakulhat ki ínygyulladás és parodontitis, vagyis ínybetegség.
 
Ne feledjük, hogy az íny a fogak alapja. Ha a vele kapcsolatos problémák kezeletlenül maradnak, olyan gondok jelentkezhetnek, amelyeket már nem tudunk kontrollálni.
 
A tinédzserkor egyébként a legmegfelelőbb időszak arra is, hogy a fogszabályozók szükségességét felmérjük, vagy ha már használja a gyermek, ellenőrizzük. A jól időzített kezelés segíthet elkerülni, hogy fogat kelljen kihúzni és a lehető legjobb eredményt érjük el a fogak megjelenése tekintetében.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.