2020. 06. 11. - 10:35

Fogászat – Az ezüst-diamin-fluorid szerepe

Fogászat – Az ezüst-diamin-fluorid szerepe

Hallottunk már erről a különleges folyadékról? Az ezüst-diamin-fluoridot általában a fogszuvasodás megelőzésére használják. Mit kell tudni róla?

Létezik egy folyadék, melyet a fogászok a fogakban kialakuló szuvasodás megelőzésre alkalmaznak. Mit érdemes tudni az ezüst-diamin-fluoridról? Hogyan működik és milyen előnyökkel szolgál?
 
Az ezüst-diamin-fluoridot (SDF) eredetileg japán fogorvosok használták több mint nyolc évtizeddel ezelőtt, de azt csupán a közelmúltban, 2014-ben engedélyezte az amerikai élelmiszerbiztonsági- és gyógyszerellenőrző hatóság (FDA).
 
A folyadék segít megelőzni a fogszuvasodást, egyedi kémiai összetételének köszönhetően. Az SDF az alábbiakat tartalmazza.
 
-Víz: ez szolgál folyékony alapként a hatóanyagok számára
-Ezüst: megöli a baktériumokat
-Ammónia: sűrűn tartja a folyadékot a hatékonyság maximalizálása érdekében.
 
Az SDF használata gyermekeknél is teljesen biztonságos
Az SDF használata gyermekeknél is teljesen biztonságos
 
Hogyan használják?
 
Míg az ezüst-diamin-fluoridot néhány üzletben is árusítják otthoni használatra, professzionális fogorvosi rendelőkben alkalmazzák leggyakrabban és legnagyobb biztonsággal. A fogorvosok többsége folyékony formát használ, mely legalább 38 százalék tényleges SDF oldatot tartalmaz. Az ezüst-diamin-fluoridot helyileg alkalmazzák a szuvasodás által érintett fogakon.
 
Hagyományosan számos fogorvos alkalmazott egyfajta fluorid lakkot a szuvasodás kialakulásának megakadályozására vagy megállítására. A kutatások azonban azt mutatják, hogy az SDF sokkal sikeresebben képes megállítani annak növekedését, mint a lakk. A megoldás idővel kevesebb kezelést is igényel.
 
Milyen előnyökkel jár az ezüst-diamin-fluorid?
 
Az SDF akadályozza, hogy a már jelenlevő szuvasodás tovább fejlődjön. Kimutatták, hogy elpusztítja a baktériumokat, melyek lebontják a fogak felületét. Az ezüst-diamin-fluorid hatékony segítség gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, akik el szeretnék kerülni a szuvasodás eltávolításával járó fogfúrást.
 
A kezelések gyorsak, nem igényelnek speciális felszerelést és általában csak évente egyszer van rájuk szükség.
 
Vannak-e mellékhatásai?
 
Az SDF-et széles körben biztonságosnak tekintik, még kicsi gyermekek esetén is. Ugyanakkor olyan pácienseknek, akiknek orr- vagy szájfekélyeik vannak, előrehaladott ínybetegséggel küzdenek vagy allergiásak az ezüstre, nem javasolt. Az egyetlen és gyakori mellékhatás az enyhe fekete elszíneződés, ahol az oldatot felvitték.
 
Az ezüst-diamin-fluorid a ruházatot, a szájszöveteket és más felületeket is beszínezhet, amelyekkel az alkalmazás során érintkezik.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.