2021. 11. 11. - 10:25

Fogászat - Elszívó szellőztető segíthet a fertőzések terjedése ellen?

Fogászat - Elszívó szellőztető segíthet a fertőzések terjedése ellen?

A fogászati ​​eljárások során aeroszolok keletkeznek, melyek elősegíthetik a fertőző betegségek átvitelének lehetőségét. Kutatók most ez ellen teszteltek egy új módszert.

Új eljárás hatásait vizsgálták a kutatók a fogászati ​​eljárások során keletkező aeroszolok miatt.
 
A fogászati beavatkozások aeroszolokat állítanak elő, melyek szájüregi mikrobákat tartalmaznak – ez pedig megteremti a fertőző betegségek átvitelének lehetőségét.
 
Szakemberek most egy, a Journal of Dental Research (JDR) folyóiratban megjelentetett tanulmányban számoltak be arról, hogy a helyi elszívásos szellőztetés alkalmas lehet a fogászati ​​aeroszolok és cseppek szabályozására. Helyi elszívó szellőztető (LEV) eszköz hatását vizsgálták a fogászati ​​eljárások során keletkező aeroszolok és cseppek esetében.
 
Ezen eszközöket úgy tervezték, hogy a páciens szája fölé helyezhetők, így az aeroszolokat és cseppeket a forrásnál „elkaphatják”.
 
Új eszközzel csökkentenék a fogászati eljárások során keletkező aeroszol-képződést
Új eszközzel csökkentenék a fogászati eljárások során keletkező aeroszol-képződést
 
A kísérleteket fogászati ​​próbababákon végezték az angliai Newcastle Egyetem kutatói. Légturbinás kézi eszközzel végeztek 10 perces koronapreparációt egy nagy, nyitott klinikán, majd pedig egy fogászati ​​rendelőben 10 perces, teljes szájultrahangos hámlasztást vittek véghez.
 
Nyomjelzőnek fluoreszceint adtak a műszer öntözőtartályaihoz. Mindkét beállításnál optikai részecskeszámlálókat (OPC) használtak a 0,3-10,0 μm közötti aeroszol részecskék mérésére, valamint folyékony ciklon levegő-mintavevőket alkalmaztak az aeroszolos fluoreszcein nyomjelző rögzítésére.
 
A kísérletek során egy High Efficiency Particulate Air (HEPA) szűrésű és 5000 L/perc áramlási sebességű LEV-készüléket teszteltek.
 
Az eredmények alapján a LEV alkalmazása 90 százalékkal lecsökkentette a légturbinás kézieszközből származó aeroszolok szétszóródását 0,5 méteren belül - ez az ultrahangos skálázó esetében 99 százalékos volt.
 
A nagyobb cseppek ülepedését is mérték a légturbinánál, ami a LEV alkalmazásával 0,5 m-en belül 95 százalékkal csökkent.
 
„Tanulmányunk azt mutatja, hogy a LEV-eszköz lényegesen nagyobb hatást ért el, mint a légturbina szívása önmagában és hasonló volt az ultrahangos skálázó szívóhatásához” - mondta Eric Reynolds, az IADR elnöke, az ausztráliai Melbourne-i Egyetem munkatársa.
 
Hozzátette, hogy bár önmagában egyetlen mérséklő módszer sem szünteti meg teljesen a kockázatot, a LEV hasznos megközelítésnek tűnik, amely egyéb intézkedések mellett jelentősen csökkenti az aeroszolok szétszóródását, ezáltal a kórokozóknak való kitettség kockázatát is.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.