2020. 02. 11. - 10:50

Fogászat: hogyan történik a gyökérkezelés?

Fogászat: hogyan történik a gyökérkezelés?

Mi károsítja elsősorban a fogbelsőt, s miért van szükség a gyökérkezelés elvégzésére? Mi történik pontosan az eljárás során? Íme a válaszok.

A fogideg és a fogbelső bizonyos esetekben irritált, gyulladt, fertőzött lehet a mély fogszuvasodás eredményeképpen, vagy azért, mert egy ismételt fogászati beavatkozás és/vagy nagy tömés behelyezése történt a fogon, repedés, törés vagy arctrauma következett be.
 
Mi történik egy gyökérkezelés során?
 
A fog gyökérkezelése egy vagy több fogorvosi vizitet igényel. Az eljárást csak fogorvos vagy endodontikus végezheti el. Az endodontológus olyan fogorvos, akinek szakterülete a fogpép (pulpa) vagy a fogideg problémájának diagnosztizálása, az okok megállapítása, a gond megelőzése és kezelése.
 
Hogy a kezelés mely típusát alkalmazza, az függ az adott fognál szükséges gyökércsatorna-eljárás nehézségétől, s attól is, hogy általában mekkora kényelmetlenséget igényel a fogon végzett munka.
 
A gyökérkezelés több látogatást is igényelhet a fogorvosnál
A gyökérkezelés több látogatást is igényelhet a fogorvosnál
 
Az első lépés röntgenfelvétel készítése, hogy lássák a gyökér formáját és magát a gyökércsatornát, feltérképezzék, van-e jele fertőzésnek a környező csontokban. A fogorvos vagy endodontológus helyi érzéstelenítést alkalmaz a fog melletti terület zsibbadásához. Ez nem is mindig szükséges, de a fogász legtöbbször használja, hogy a páciens nyugodtabb legyen.
 
A következő lépésben az orvos megtisztítja a területet, majd lyukat fúr a fogba, hogy elérje a kezelendő részt. Ezzel a baktériumokat tartalmazó fogbelsőt és a szuvasodott idegszövetet is eltávolítja.
 
A tisztítás során a gyökereket is kitisztítják: a hosszúkás drótnak tűnő eszközökkel, melyeket a hozzáférési lyukba helyez, a fogorvos alaposan kitakarítja a fogat. Időnként vizet vagy nátrium-hipokloritot használnak a törmelék öblítéséhez.
 
Miután a fogat a gyökérkezelés során alaposan megtisztították, lezárják – de vannak doktorok, akik várnak egy hetet, míg a lezárást elvégzik. Ha például fertőzés esete áll fenn, a fogász gyógyszeres csíkot helyez a fogba, amely megtisztítja azt.
 
Amennyiben a gyökérkezelés nincs teljesen befejezve egy adott napon, ideiglenes tömést helyeznek bele, így a páciens addig is tud enni és sem nyál, sem ételmaradék nem kerülhet a lyukba a következő kezelésig.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.