2021. 05. 18. - 10:20

Fogászat – Implantátumos páciensek kezelési eredményét becsüli fel a mesterséges intelligencia

Fogászat – Implantátumos páciensek kezelési eredményét becsüli fel a mesterséges intelligencia

Segíthet megbecsülni a fogászati ​​implantátumokkal rendelkező betegek kezelésének eredményeit a mesterséges intelligencia - A periimplantitis kialakulása ugyanis számos páciensnél okozhat komoly gondokat.

Már a fogászati implantátumokkal kapcsolatos kezelések kimenetelének előrejelzésében is segíthet a mesterséges intelligencia.
 
A periimplantitis olyan állapot, amelyben megfertőződnek a fogimplantátumok körüli szövetek és csontok – ez sajnos a fogbeültetésen átesett betegek nagyjából egynegyedénél előfordul. Jelenleg nincs megbízható módszer annak értékelésére, hogyan reagál majd a páciens szervezete ezen állapot kezelésére.
 
Ez volt az oka annak, hogy a Michigani Egyetem Fogorvostudományi Kara vezetésével egy kutatócsapat gépi tanulási algoritmust fejlesztett, a mesterséges intelligencia egy formáját, mely segít felmérni a regenerációs beavatkozás kimenetelének kockázatát peri-implantitis műtét után.
 
A fogimplantátumok hosszú távú sikerét garantálhatja a mesterséges intelligencia alkalmazása
A fogimplantátumok hosszú távú sikerét garantálhatja a mesterséges intelligencia alkalmazása
 
Az algoritmus neve FARDEEP, mely lényegében az expressziós profilok gyors és robusztus dekonvolúcióját jelenti.
 
A tanulmány során a FARDEEP-et rekonstrukciós terápiában részesülő, periimplantitis-el küzdő betegek szövetmintáinak elemzésére használták.
 
A technikával számszerűsítették az egyes mintákban található káros baktériumok és bizonyos fertőzések elleni immunsejtek mennyiségét.
 
Azon betegeknél, akiknél a parodontális betegség kockázata alacsony volt, több immunsejt jelenlétét tapasztalták, amelyek igen ügyesen kezelték a bakteriális fertőzéseket - mondta el Yu Leo Lei, fogász professzor, a tanulmány vezető szerzője.
 
A kutatócsapatot meglepte, hogy az implantátumos betegek jobb gyógyulási kimenetelével összefüggő sejttípusok megkérdőjelezik a hagyományos gondolkodást - mondta Lei, akinek a Rogel Cancer Centerben is van időpontja.
 
„Korábban nagy hangsúlyt fektettünk azokra az immunsejt-típusokra, amelyek ügyesebbek a sebgyógyításban és a szövetek helyreállításában – mondta Lei. – Most azonban megmutatjuk, hogy a mikrobiális kontrollban központi szerepet játszó immunsejt-típusok szoros összefüggésben állnak a kiváló klinikai kimenetelekkel.”
 
A fogorvosi implantátummal megtámogatott koronák esztétikus, funkcionális és természetes érzést nyújtó fogpótlást kínálnak.
 
A fogimplantátumok terjedése átalakította a rekonstrukciós lehetőségeket, a kutatók szerint azonban a periimplantitis kialakulásának esélye komolyan veszélyeztetni kezdte az implantátum-beültetés hosszú távú sikerét.
 
A peri-implantitis ugyanis progresszív csontvesztéshez, vérzéshez, genny kialakulásához, s végül a fogimplantátumok és a hozzájuk kapcsolódó koronák vagy műfogsorok elvesztéséhez is vezethet.
 
Egy új fogászati ​​implantátum cseréje a korábban sérült helyen gyakran jelent kihívást a rossz csontminőség és a késleltetett gyógyulás miatt. Az implantátum megelőzést célzó karbantartása és a peri-implantitis hosszú távú kezelése az implantátum rekonstrukcióját követően a rutin gyakorlat részévé válik.
 
„A peri-implantitis regeneratív terápiája költséges, a kezelési eredmények pedig kiszámíthatatlanok - mondta Jeff Wang, a tanulmány első szerzője, az UM klinikai adjunktusa, a peri-implantitis regeneratív kezelések klinikai vizsgálatának fő kutatója. – Ezért hát nagyon hasznos lenne, ha az információk alapján meghatározhatnánk a legjobb kezelési módot, vagy úgy határoznánk, hogy megfelelőbb megoldás lenne a régi implantátumot újra cserélni, annak ellenére, hogy kihívást jelent a csont újjáépítése. A jövőben tehát lehetségessé válhat a peri-implantitis kockázatának megjóslása, még mielőtt egy fogászati ​​implantátumot elhelyeznének" – hangsúlyozta a szakember.
 
A FARDEEP széles körű használata előtt azonban több emberrel végzett klinikai vizsgálatra van szükség.
 
A tanulmány mindenesetre személyre szabott megközelítést kínál a regeneratív terápiákra jobban reagáló páciens-típusok azonosítására – tette hozzá William Giannobile, társ-szerző, a Harvard Fogorvosi Iskola fogászat, fertőzés és immunitás professzora és egyben az intézmény dékánja.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.