2023. 10. 26. - 08:35

Fogászat - Kellenek-e nekünk a robotfogorvosok?

Fogászat - Kellenek-e nekünk a robotfogorvosok?

Az emberek hajlandóak megbízni a robotokban, ha bizonyos fogászati eljárások elvégzéséről van szó – erre a következtetésre jutott egy tanulmány. De miért is jók a robotok igazán?

A technológia és a mesterséges intelligencia fejlődésével egyre elterjedtebbé válik a robotok használata a fogászatban is – mint erről cikkünk előző részében is szó esett.
 
De miért is van szükségük a pácienseknek robotfogorvosokra?
 
Kutatók szerint az emberek hajlandóak megbízni a robotokban, amelyek bizonyos fogászati eljárásokat végeznek el rajtuk. Hogy miért van rájuk szükség, azt a kínai autonóm robot kifejlesztésének okai jól mutatják.
 
A betegek mennyisége Kínában túlterhelheti az egészségügyi rendszert. A lakosok számához képest kevés a fogorvos és sokan nem kapják meg időben a szükséges kezelést. Az orvosi beavatkozások késése pedig végső soron egészségi állapotuk romlásához vezethet.
 
Fogászat - Kellenek-e nekünk a robotfogorvosok?
Fogászat - Kellenek-e nekünk a robotfogorvosok?
 
A robotok segíthetnek ezen a helyzeten. Lerövidíthetik a beavatkozás idejét, így többen kaphatnak időben kezelést. A robotasszisztensek által kínált eljárások nagyobb pontossága és minősége ugyancsak jó érv a robotok mellett.
 
Ennek ellenére kevesen érzik jól magukat, ha arra gondolnak, hogy a beavatkozásaikat robotok hajtják végre. Függetlenül attól, milyen pontos a mozgásuk, félnek a rendszer esetleges meghibásodásától.
 
A fogászati ellátást igénybe vevő páciensek továbbra is óvakodnak az ötlettől, hogy robotokkal végezzenek eljárásokat fogaikon és ínyükön. AFlorida A&M Egyetem Embry-Riddle kutatói 2018-ban készítettek felmérést több mint 500 válaszadó részvételével.
 
A résztvevők nem titkolták a fogászatban alkalmazott robottechnológiával kapcsolatos aggályaikat.
 
A válaszadókat a kutatók megkérték, mondják el, hogy 10 eljárás közül melyiket bíznák szívesen robotra: foghigiénés tisztítás, szájvédő formázás, foghúzás, gyökérkezelés, ínyműtét, fogfehérítés, fogszabályzó rögzítése és tömés.
 
A válaszok alapján az emberek hajlandók bízni a robotokban a legegyszerűbb és legkevésbé invazív eljárások elvégzését illetően - ilyen például a higiénikus tisztítás és fehérítés. Sokan azonban még nem álltak készen arra, hogy összetettebb tevékenységeket rájuk merjenek bízni - mint például a a gyökérkezelés, az íny előkészítése és a tömés.
 
A résztvevők azt is megjegyezték, hogy úgy érzik, a mai robotok nem elég kifinomultak az összetett, invazív műtétek elvégzéséhez. Úgy vélik, a robot kialakítása még mindig túl felületes és csak egyszerű eljárásokat kellene végrehajtania.
 
Az egyetlen tényező, amely megváltoztathatja a páciensek véleményét, az ellátás ára. Sokan válaszoltak igennel, amikor megkérdezték őket, hajlandóak lennének-e robot által végzett beavatkozásra, amennyiben az a hagyományos módszer költségének felébe kerülne.
 
Ezt követően, miközben kezdetben a résztvevők 32 százaléka ellenezte a robotos tisztítást és a zománcfehérítést, az 50 százalékos kedvezmény hallatán 83 százaléluk már beleegyezett az eljárásokba.
 
A felmérés eredményei mindenesetre azt mutatták, hogy az új technológiákkal szemben még mindig nagyfokú a bizalmatlanság. Időbe fog telni és sikeres gyakorlatokat kell felhalmozni, hogy az emberek az orvostudományban elfogadottnak, szokványosnak tekintsék a robottechnológiákat.
 
A felmérés eredményeit kommentáló szakemberek szintén szkeptikusak voltak a fogászat automatizált technológiájának ötletével kapcsolatban.
 
Azt is megjegyezték, tartanak tőle, hogy a robot nem csinál semmit, ha egy személy hirtelen fájdalmasan reagál vagy kényelmetlenséget érez. A robotot sokféle eljárásra meg lehet tanítani, de soha nem fogja megérteni igazán az emberi kommunikációt.
 
Nyilvánvaló diagnosztikai jelek nélkül lehetetlen empátiára tanítani. A műtéten átesett beteg rendkívül sérülékeny, teljesen megbízik az orvosban. Neki kell megnyugtatnia és biztosítani őt afelől, hogy minden rendben lesz, még az eljárás megkezdése előtt.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.