2020. 05. 07. - 10:35

Fogászat: pontosan hogyan segíthet a mesterséges intelligencia?

Fogászat: pontosan hogyan segíthet a mesterséges intelligencia?

Számos területen vetik be ma már a szakemberek a mesterséges intelligenciát. A fogászatban az MI-t különféle alkalmazásokra használják – de milyen mértékben segíti ez a munkájukat?

A mesterséges intelligencia (MI) olyan számítógépes rendszereket jelent, melyek képesek általában emberi agyat igénylő feladatok elvégzésére. Az MI ma már valamilyen módon jelen van a Föld szinte minden iparágában.
 
Használják a mesterséges intelligenciát a kutatások és fejlesztések során, a fogyasztói technológia területén, s nem kivétel ez alól a modern fogászat sem.
 
A mesterséges intelligencia magába foglalja a gépi tanulást, a mély tanulást, a kognitív számítástechnikát, a számítógépes látást és a természetes nyelvfeldolgozást is, mellyel a gépek felismerik fényképek és videók tartalmát, valamint képesek az emberi beszéd elemzésére és generálására.
 
A számítógépes rendszerek segítségével a kommunikáció és az időpontfoglalás sem kíván személyes jelenlétet
A számítógépes rendszerek segítségével a kommunikáció és az időpontfoglalás sem kíván személyes jelenlétet
 
A fogászat jelenleg különféle alkalmazási területeken használja a mesterséges intelligenciát.
 
A hangvezérlés például segíti a fogászokat konkrét táblázatok elkészítésében anélkül, hogy a doktornak bármihez hozzá kellene érnie.
 
Mivel a számítógépek képesek nagy mennyiségű adatot feldolgozni, s felismerik az adatokban levő mintákat a feladatok elvégzéséhez, a kutatók már alkalmazzák a mesterséges intelligenciát a fogszuvasodás felderítése terén.
 
Ez segíti a fogorvosokat abban, hogy alaposabban detektálhassák a szuvasodásokat és pontosíthassanak egyéb szájhigiéniai és egészségügyi kérdéseket.
 
A gépi tanuláson keresztül a mesterséges intelligencia programok lekérdezhetnek adatokat a fogorvosi nyilvántartásából, s elemezhetik azt, mielőtt a fogorvost arra késztetnék, hogy bizonyos problémás területeket keressen vagy újból ellenőrizze azokat egy beteg esetében.
 
A számítógépes program lehetővé teszi a fogászok számára, hogy közvetlenül kommunikáljanak a páciensekkel, s azok akár időpontokat is lefoglaljanak. Mindez az ember személyes bevonása nélkül történik.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.