2023. 11. 17. - 09:35

Fogászat - Robot adta vissza a páciens őrlőfogát

Fogászat - Robot adta vissza a páciens őrlőfogát

Megrepedt, tályogos fog eltávolítását követően fogászati robot készített új fogat egy amerikai páciensnek, aki rendkívül elégedett az eredménnyel és az élménnyel is.

A fogászati robotok terjedése egymás után hozza a pozitív eredményeket. Az amerikai Georgia állambeli LaGrange-ban is alkalmazzák, s nem egy elégedett páciens bizonyítja, hogy sikerrel.
 
David Arnold például megrepedt és már tályoggal is rendelkező foga miatt kereste fel a Yomi fogászati robotot már használó Refresh Me Dental Centert.
 
Az őrlőfog elvesztése különösen fájó probléma volt a beteg számára, amelyet mielőbb orvosolni kellett. Dr. Chuck Pitts fogsebészhez fordult, aki implantációs műtétet ajánlott számára, robotsegítséggel.
 
Fogászat - Robot adta vissza a páciens őrlőfogát
Fogászat - Robot adta vissza a páciens őrlőfogát
 
A robotok az Egyesült Államokban ma már segítséget nyújtanak számos művelet rutin részében, a Yomi azonban az első és egyetlen robotrendszer, melyet a fogászati ​​sebészetben alkalmaznak.
 
Dr. Pitts eddig – becslése alapján - a Yomi rendszer szoftverének és 3D-s röntgentechnológiájának kombinációját legalább 100 páciens implantátumának behelyezésére használta már, mióta 2023 januárjában megkapta a rendszert.
 
Elmondása szerint a robotvezérelt technológia különösen hasznos volt azoknál a műtéteknél, amelyeket olyan betegeken végeztek, akik sok csontot veszítettek, s ez megnehezítheti az implantátumok rögzítését.
 
„Mivel robotsegítséggel pontosan oda tudok jutni, ahová el szeretném helyezni az implantátumot, kihasználhatom a csontot, amely egyébként nem volna annyira biztonságos hely, ha szabad kézzel dolgoznék - magyarázta Pitts. - Tehát ez jóval nagyobb sokoldalúságot és pontosságot biztosít számomra.”
 
A Yomi robot ráadásul fel is gyorsítja a dolgokat.
 
Miután elaltatták a pácienst és helyi érzéstelenítőt adtak be neki, 30-40 perc alatt be tudtak helyezni 4-6 implantátumot, ami korábban 3-4 órába telt – mondta el a fogász szakember.
 
Pitts szerint a robot improvizálni és változtatni is tud, ha valami váratlan történik a műtét során.
 
Amikor a fogorvos a páciens szájában dolgozik és valami szokatlannak tűnik számára anatómiailag, mondhatja az asszisztensének, hogy mozgassák meg ezt az implantátumot két milliméterrel, vagy 1,5 milliméterrel egyik irányba. Vagyis a terv menet közben változik, s ehhez csak pár kattintásra van szükség a robot irányításához.
 
David Arnold elmondása alapján az implantátum-műtéte fájdalommentes volt és vérzést sem tapasztalt utána.
 
Valószínűleg ez volt a legjobb élményem, amit fogorvosi székben éltem át” – jegyezte meg.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.