2020. 10. 29. - 10:55

Fogászati gondok és átmeneti megoldások koronavírus idején

Fogászati gondok és átmeneti megoldások koronavírus idején

Bár a fogászati problémákkal természetesen fogorvoshoz kell fordulni, ha ez pár napig nem kivitelezhető, bizonyos átmeneti megoldásokkal segíthetünk magunkon.

Bizonyos körülmények – így a járványhelyzet is - olykor megnehezíthetik, hogy az ember fogászati ellátást vegyen igénybe. Van azonban néhány általános irányelv, amelyeket alkalmazni lehet ilyen esetekben – amíg szakértő kezekbe nem kerülünk.
 
Átmenetileg – de csakis átmenetileg – megoldhatjuk problémánkat azzal, hogy az alábbi módszereket kipróbáljuk fogászati gondunkra.
 
1.Fájdalom: a fog fájdalma esetén fontos kérdés, hogy jelentkezik-e duzzanat és ha igen, folytatódik-e a fájdalom. A fájdalomcsillapítók hatékonyan beválhatnak átmenetileg, ám mint minden esetben, lényeges elolvasni az utasításukat és követni azt.
 
Átmeneti megoldások léteznek a fogproblémákra - de mielőbb fogorvoshoz kell fordulni
Átmeneti megoldások léteznek a fogproblémákra - de mielőbb fogorvoshoz kell fordulni
 
Fájdalom duzzanat nélkül: a gyakori, vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítók segíthetnek.
 
Szedhetjük az Ibuprofen és az Acetaminofen kombinációját. Forduljunk fogorvosunkhoz a megfelelő adagolás érdekében, akkor pedig főleg, ha a fájdalom nem múlik.
 
Fájdalom duzzanattal: a vény nélkül beszerezhető orvosságok mellett érdemes kiöblíteni a szánkat meleg sós vízzel, amely rövid távon enyhülést hozhat. Konzultáljunk azonban orvosunkkal a további utasításokért.
 
2.Repedt, törött fogak, elveszített tömés, korona vagy híd: vény nélkül ma már átmeneti tömést is kaphatunk, a gyógyszertár fogászati termékei közül. Ezek a termékek online is elérhetők, kiszállíthatók.
 
3.Törött vagy rosszul illeszkedő protézisek: keressük fel a gyógyszertárat protézis- vagy műfogsorjavító eszközök beszerzése céljából.
 
4.Trauma: amennyiben a szánkat fizikai sérülés érte, konzultáljunk fogorvosunkkal, mi a teendő. Értékeli a helyzetet és lépéseket is javasolhat.
 
Íny, nyelv, száj vagy az arc fájdalma
 
Amennyiben a gyermekek tapasztalnak fájdalmat bármely lágyrész területen, a vény nélkül kapható gyógyszerek – így a gyerekeknek való Ibuprofen és Acetaminophen – segíthet. Vannak szájgélek is, amelyek enyhülést hozhatnak, szintén a csemeték számára. Segítségért forduljunk a fogorvosunkhoz vagy gyermekorvosunkhoz.
 
Ha felnőttek érzékelnek fájdalmat duzzanat nélkül, a gyakori, vény nélküli orvosi gélek elérhetőek. Ugyanakkor, ha kétségeink vannak helyzetünkkel kapcsolatban, fontos elérni és megkérdezni a fogorvost, hogy biztosan jól döntsünk.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.