2020. 11. 26. - 10:35

Fogcsikorgatás és arcfájdalom a koronavírus-stressz eredménye

Fogcsikorgatás és arcfájdalom a koronavírus-stressz eredménye

Nagyon sok embernél vált ki az extrém stressz fogcsikorgatást és ezzel együtt arcfájdalmakat – a rendkívül káros szokás a koronavírus-járvány miatt egyre gyakoribb.

Stresszes helyzetben sűrűn előfordul a fogcsikorgatás, azoknál az embereknél, akik arra egyébként is hajlamosak. Az igencsak fogkárosító szokás arcfájdalmakat is kiválthat.
 
Egy új, izraeli tanulmány a közelmúltban rámutatott, hogy a helyi nők 50 százaléka szenved túlzott fogcsikorgatástól és/vagy arcfájdalmaktól.
 
A stressz és a szorongás, melyet a lakosság általánosságban tapasztalt az első koronavírus miatti karantén alkalmával, jelentős emelkedést okozott az ún. orofaciális és állkapocsfájdalom terén, beleértve a gyakori állkapocs-összeszorítást és éjszakai fogcsikorgatást – számolt be a Tel Avivi Egyetem új tanulmánya.
 
A kutatás azt is megállapította, hogy a nők jobban szenvedtek ezen tünetektől, mint a férfiak – illetve, hogy a probléma a 35–55 éveseket érintette a legjobban.
 
A fogcsikorgatás tipikus stressz-reakció - amely azonban igencsak káros
A fogcsikorgatás tipikus stressz-reakció - amely azonban igencsak káros
 
„Úgy gondolom, felfedezéseink jól tükrözik a szorongást, amelyet a középgeneráció érzett – ők azok, akik a leginkább otthon vannak a gyerekekkel, a nagyszülők segítsége nélkül, miközben idősödő szüleikért szintén aggódnak, anyagi problémákkal szembesülnek és gyakran úgy kell otthonról dolgozniuk, hogy ehhez a körülmények nem adottak” – mutattak rá a kutatók.
 
A vizsgálatot dr. Alona Emodi-Perlman és Ilana Eli professzor vezette a TAU Sackler Orvostudományi Karának Goldschleger Fogorvosi Iskolájából. A tanulmányt a Journal of Clinical Medicine közölte.
 
A tanulmány olyan kérdőíveket tekintett át, amelyek ezen tüneteknek jelenlétét és esetleges súlyosbodását értékelték az általános populációban, az első koronavírus miatti lezárás során, az országos vészhelyzet és a szorongási szint emelkedése miatt.
 
A kérdőívre összesen 1800 ember válaszolt Izraelben és Lengyelországban.
 
A tünetek prevalenciája a járványt megelőző mintegy 35 százalékról 47 százalékra emelkedett; az állkapocs összeszorításának gyakorisága nappal 17 százalékról 32-re, az éjszakai fogcsikorgatás körülbelül 10 százalékról 36 százalékra nőtt.
 
Azoknál az embereknél, akik a járvány előtt szenvedtek ezektől a tünetektől, azok súlyossága nagyjából 15 százalékkal súlyosbodott.
 
Összességében 10–25 százalékos emelkedést regisztráltak a kutatók ezen tünetek terén, amelyek gyakran tükrözik az érzelmi stresszt.
 
Ezen túlmenően pedig, összehasonlítva az izraeli és a lengyelországi eredményeket, a kutatók azt is felfedezték: a TMD és a bruxizmus, vagyis fogcsikorgatás valószínűsége sokkal nagyobb volt a lengyelországi válaszadók, mint az izraeliek körében.
 
A tanulmány dr. Nir Uziel és dr. Efrat Gilon, a TAU, valamint a lengyel Wroclawi Egyetem kutatóival együttműködve készült, akik a lengyel lakosság reakcióját is megvizsgálták a koronavírus-járványra.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.