2020. 07. 09. - 11:25

Fogelszíneződés: rosszabb a tea, mint a kávé?

Fogelszíneződés: rosszabb a tea, mint a kávé?

A tea igen népszerű ital, egyes országokban különösen. Meglepő lehet azonban, hogy a kávénál is jobban festi a fogakat.

Kétségtelenül az egyik legkedveltebb italunk a tea, amelyet egyes országokban különösen előszeretettel isznak: Nagy-Britanniában például 165 millió csészével fogyasztanak az emberek naponta.
 
S bár a tea egészséges, kellemetlen tény, hogy jobban színezi a fogakat, mint hinnénk. Miközben a kávéról ismert, hogy ezt teszi, fogorvosok szerint a tea még annál is jobban árnyalja a fogak gyöngyfehérségét.
 
Jordan Kirk fogszakértő szerint a tea minden típusa elszínezheti a fogakat. „A fogzománc természetesen porózus, felszívja a teában lévő tanninokat, amely a fogak kellemetlen barna elszíneződéséhez vezethet” – mondta.
 
Jobban színezi a fogakat a tea, mint a kávé
Jobban színezi a fogakat a tea, mint a kávé
 
A tea a flavinok mellett számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyekről ismert, hogy foltokat képez – s ezek sokkal inkább színezik a fogakat, mint más.
 
A theaflavinok és a thearubiginek a tannin alkotóelemei, s használják őket a bőr cserzéséhez is. Úgy tűnik, a zöld tea tartalmazza a legtöbb tannint – hangsúlyozta Victor R Preedy, a Tea az Egészség és a Betegségmegelőzés terén című könyv szerzője.
 
Egyes tanninok antioxidánsok, így csökkenthetik a szívbetegségek és a rák kockázatát. Noha a nagy mennyiségű tanninsav gyomorirritációt és májkárosodást okozhat, a szakértők tisztázták: az olyan teák, mint a zöld és a fekete, tannint foglalnak magukba és nem tanninsavat.
 
Kirk szerint a magas tanninszint plakkot okoz a fogakon, ettől azok halványan sárga színűvé válhatnak.
 
Dr. Payal Sharma Birch, fogszakértő, a Smile Impressions munkatársa azt ajánlja: legalább 2 percig mossunk fogat, naponta kétszer, s szánjunk 30 másodpercet a száj minden szegletére.
 
Amennyiben több figyelemre van szükség fogaink kapcsán, fogorvosunk persze javasolhatja azt is, hogy ennél többször tisztítsuk a fogainkat.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.