2023. 09. 29. - 09:20

Fogeltolódás – Milyen megoldási lehetőségek vannak?

Fogeltolódás – Milyen megoldási lehetőségek vannak?

Napjainkban nem kevés páciens fő problémája a fogai eltolódása - általában esztétikai okok miatt. A fogkiegyenesítés azonban számos egészségügyi előnnyel is járhat.

Manapság számos páciens aggodalma a fogak eltolódása, többnyire esztétikai okokból. A fogorvosok azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a fogeltolódás funkcionális szempontból is aggodalomra ad okot.
 
A kezelés megtervezése előtt kiemelten fontos annak megértése, miért nem állnak a fogaink ideálisan. Nos, az olyan szokások, mint a hüvelykujj szopása, a nyelv felhúzása, az állkapocs traumás sérülése, az állkapocs mérete, a rossz táplálkozás és a genetika, mind hatással vannak a fogak kiegyenlítésére.
 
A fogak eltolódása a fogak közötti távolságot, zsúfoltságot, az arc esztétikájának megváltozását és helytelen elzáródásokat eredményez - például mélyharapást, keresztharapást, nyílt- és túlharapást okozhat. Ezen problémák mellett a szájhigiénia fenntartása is nehézkes lehet.
 
Fogeltolódás – Milyen megoldási lehetőségek vannak?
Fogeltolódás – Milyen megoldási lehetőségek vannak?
 
A fogkiegyenesítés előnyei és módszerei
 
Ha kiegyenesíttetjük a fogainkat, az hosszú távú hatással van a száj egészségére. Javítja a beszédet, a funkciót és az esztétikát.
 
A fogorvosok általában minden lehetőséget megadnak arra, hogy a páciens a legjobban válasszon a módszert illetően – de ez persze függ életmódjától és költségvetésétől is. Azonban, ezt szem előtt tartva, több módja is van a fogak kiegyenesítésének.
 
1.Hagyományos fogszabályzó: a fogszabályzók lehetnek fém vagy kerámia konzolok, amelyek dróttal vannak összekötve és a fogak labiális (az ajak felé néző) vagy nyelvi (a nyelv felé néző) felületére helyezhetők.
Ez a legelterjedtebb és leghagyományosabb fogigazítási módszer. Úgy egyenesíti ki a fogakat, hogy lassan nyomást gyakorol rájuk, lehetővé téve a mozgást; ezt gyakran fogorvos végzi. A fogszabályzás általában 1-3 évig tart a fogak megfelelő kiegyenesítéséhez. A páciensnek ez idő alatt kifogástalan szájhigiéniára van szüksége.
 
2.Átlátszó igazítók: újabb, népszerűbb lehetőségnek számítanak a fogszabályozásban. Egyedi tálcák, amelyek célja a fogak kívánt pozícióba mozgatása. Manapság kedveltebbek, mert sokkal kevésbé észrevehetők, mint a hagyományos fogszabályzók. Evés és fogmosás közben eltávolíthatók, így a karbantartásuk nagyon egyszerű. Ezek azonban drágábbak.
 
3.Héjak vagy koronák: ezek olyan protézisek, amelyek nem mozgatják meg a természetes fogakat - a fogak formázásával hatnak, valamint vékony héjak (furnérok) vagy teljes fedő koronák elhelyezésére kerül sor az egyenletesebb fogak érdekében.
 
A módszert akkor végzik, amikor egy személy természetes fogainak elrendezését, alakját, méretét és színét szeretné módosíttatni. Teljesen lefedhető koronák ugyanakkor ritkán készülnek manapság, mivel jelentős fogfelület-csökkentést igényelnek.
 
4.Fogászati ragasztás: egy másik eljárás, amely nem mozgatja meg a fogakat. Azok felületére fogszínű gyantát ragasztanak, így a fogak egy vonalba kerülésének látszatát keltik. Ez azonban nem hosszú távú megoldás - a viasz elszíneződhet, kitörhet vagy eltörhet, ha a harapást ki kell javítani.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.