2020. 04. 21. - 10:35

Fogérzékenység: borfogyasztás is okozhatja?

Fogérzékenység: borfogyasztás is okozhatja?

Minden alkalommal, amikor borivásra kerül sor, furcsa érzékenység tapasztalható a hátsó fogaknál? Vajon a közvetlenül utána történő fogmosás megelőzi ezt? Íme a válasz.

Előfordult már velünk, hogy bor fogyasztása során kellemetlen érzékenységet észleltünk a fogainkban?
 
A jelenség oka egy egyszerű tényben keresendő. A dentin a fog csontszerű mineralizált szövete, melyet általában a fogkoronában lévő zománc és a foggyökér cementje takar.
 
Számos apró csatornából áll, melyeket dentinalis tubulusoknak neveznek – ezek segítik a fájdalomérzet továbbítását a fogpéphez, azaz fogbelsőhöz.
 
A fogérzékenységet általában a védtelen dentin okozza – bizonyos tényezők, így a fog rendszeres kopása és a nem megfelelő fogmosás is okozhatja, hogy a külső zománc károsodik, s a dentin ki van téve külső hatásoknak. Ilyen tényező az alkohol is.
 
Az alkohol is okozhatja a fogdentin védtelenné válását és így a fog érzékenységét
Az alkohol is okozhatja a fogdentin védtelenné válását és így a fog érzékenységét
 
A szeszes italok igen savasak és dehidratálóak. Ez a fogzománc feloldódását okozza, a dentin pedig védtelenebbé válik.
 
Az alkohol cukrot is tartalmaz – a szuvadosást okozó baktériumok a cukrot savakká alakítják, amelyek demineralizálják és károsítják a fog zománcát, érzékenységet teremtve.
 
Az alkoholfogyasztás után közvetlenül végzett fogmosás sajnos csak növeli a fogak kopásának kockázatát. Ha alkoholt ittunk, várjunk legalább 30 percet, s csak utána mossunk fogat.
 
Ez az idő elég ahhoz, hogy a szájban kiválasztódott nyál semlegesítse a savakat. Alkalmazhatunk semlegesítő szájvizet is.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.