2019. 10. 29. - 10:40

Fogérzékenység fogfehérítés után – és az okok

Fogérzékenység fogfehérítés után – és az okok

Napjainkban a fogakat sajátkezűleg is fehéríthetjük megfelelő termékekkel. Mi a teendő azonban, ha a fogfehérítést követően kellemetlen érzést tapasztalunk?

Manapság nem ritka, hogy otthon fehéríti fogát az ember, mivel erre a célra már kaphatunk megfelelő termékeket. Igen ám, de mi történik, ha fogfehérítést követően zavaró érzésünk támad evés közben?
 
Normálisnak tekinthető ez a fogérzékenység? S meddig tarthat?
 
A fogfehérítés segít hozzájutni a ragyogóbb mosolyhoz, de ennek lehet némi ára. A fogak fehérítéséhez egy peroxidcsoportot alkalmaznak, például hidrogén-peroxidot vagy karbamid-peroxidot.
 
Amikor kapcsolatba kerülnek a fog felületével, ezek a vegyületek aktiválódnak és szabad gyök-oxigént szabadítanak fel, amely behatol a fog külső rétegébe, oxidálja a színt előállító pigmenteket, s így az fehérebbé válik.
 
A fogfehérítést célszerűbb szakértő kezekre bízni
A fogfehérítést célszerűbb szakértő kezekre bízni
 
A fogfehérítési technikáknak azonban vannak mellékhatásaik, elsősorban a különféle fehérítő és csiszoló anyagok használatának köszönhetően.
 
Amennyiben a műveletet hozzáértő kezek végzik, a mellékhatások elhanyagolhatóak, a fogak enyhe érzékenységére korlátozódnak. Az érzékenység pedig csupán pár órán át tart, esetleg pár napig.
 
A fehérítés eltávolítja a fogak védő fehérje rétegét és növeli a fog porozitását, amely érzékenységhez vezet. Ha pedig nagyobb koncentrációban alkalmazzuk a fehérítő terméket, mint amennyire szükséges lenne, s ezt hosszútávon tesszük, a fehérítő molekulák mélyebbre hatolnak a fogban és súlyosabb érzékenységet okoznak.
 
Egyes fogorvosok azt javasolják, használjon a páciens fogkrémet pár nappal a procedúra előtt, s utána is néhány hétig.
 
A fogfehérítést azonban nem szabad túlzásba vinni. A procedúra gyakori ismétlése károsíthatja a fogzománcot és a fogak legkülső rétegét.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.