2019. 11. 14. - 10:55

Fogérzékenység is kialakulhat babavárás alatt

Fogérzékenység is kialakulhat babavárás alatt

A várandósság idején több olyan járulékos tünetre felfigyelhet egy kismama, amely korábban nem volt rá jellemző. Ilyen a fogérzékenység is – mitől alakul ki és miért?

Nem minden leendő anyuka panaszkodik rá, de sokaknál jellemző a fogérzékenység. A hormonális változások terhesség alatt befolyással lehetnek a szájhigiéniára. Az íny szövetei érzékenyebbek a plakk felhalmozódását kiváltó kórokozó baktériumokra, ezzel gyakoribbá téve a terhességi gingivitist – melyet ínyvérzés is jellemez.
 
Íme néhány tipp, amelyet minden kismamának érdemes elolvasnia.
 
Időnként piros duzzanat vagy csomók alakulnak ki a gyulladt ínyszöveten, az ínyvonal mentén. A növekedéseket pyogen granulomának vagy terhességi daganatoknak nevezzük. Ártalmatlanok, de vérezhetnek és kényelmetlenség érzetet okozhatnak evés és beszéd közben.
 
A kismamáknál fogérzékenység is kialakulhat
A kismamáknál fogérzékenység is kialakulhat
 
Emellett számos nőnél alakul ki érzékenység a fogakban, amely a meleg vagy hideg ételek fogyasztását megnehezítik. Egyes várandós nőknél gégerefluxos tünetek fordulhatnak elő fogmosás során, a fogérzékenységnek köszönhetően.
 
Fontos ugyanakkor, hogy a szájhigiéniát nem szabad hanyagolni, mert érintheti a babát.
 
Mit tehetünk?
 
1.Sose hagyjuk ki a fogmosást és a fogselymezést: alkalmazzunk egyéb, orális fizioterápiás eszközöket is annak biztosítása érdekében, hogy a fogak tiszták maradjanak és ne tartalmazzanak plakkot, illetve ne alakuljon ki ínygyulladás.
 
Az előrehaladott ínygyulladás periodontális betegségekhez vezethet. Ez azt jelenti, hogy az íny lehúzódik, a fogak körül ezzel nagyobb tér keletkezik, s baktériumok tökéletes búvóhelyévé válik. Nő  a fertőzés esélye. A baktérium bejut a véráramba a szájon át, s képes eljutni a méhbe, amelynek köszönhetően koraszülés jelentkezhet vagy alacsony súllyal születhet a baba.
 
2.A megfelelő kezelést alkalmazzuk: ha úgy érezzük, hogy a vérző íny vagy a fogszuvasodás okoz problémát, sose kezeljük önállóan a problémát. A kezelést mindig bízzuk szakértő fogorvosra, akinek szükséges egyeztetnie a nőgyógyásszal is. A doktornak fontos tudnia állapotunkról és a kezelésekről is, amelyeket kapunk a kezelési terv kialakításához.
 
3.Ellenőrizzük étrendünket: emlékezzünk arra, hogy a legtöbb fogorvosi gondot a helytelen táplálkozás okozza. Együnk sok gyümölcsöt és segítsünk csökkenteni a szuvasodás és plakk-épülés valószínűségét. Kerüljük a cukros ételeket és a szénsavas italokat!
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.