2019. 10. 22. - 10:45

Fogérzékenység tömés után – és a megoldás

Fogérzékenység tömés után – és a megoldás

Előfordul, hogy a fog tömést követően érzékennyé válik. Mi lehet ennek az oka? Amennyiben fogérzékenységet tapasztalunk, érdemes újra felkeresni az orvost.

Nem sűrűn, de azért megesik, hogy amikor egy páciens fogorvoshoz megy szuvasodás miatt, érzékenyebb foggal tér haza, mint amilyen az előtte volt.
 
A fogszuvasodást a fogorvos eltávolítja és betömi a fogat. Ám ha ezt követően otthon fájdalomra leszünk figyelmesek, valami gond van. Érzékenynek érezzük a fogat, ha hideget eszünk vagy iszunk?
 
Rövid, éles fájdalom jelzi a fogérzékenységet
Rövid, éles fájdalom jelzi a fogérzékenységet
 
Amennyiben valóban a tömést követően figyeltünk fel a problémára, fontos tudnunk, hogy az valóban megtörténhet. Ironikusan hangzik, mivel a legtöbb esetben a szuvasodás helyreállítása a gond megoldását és az érzékenység csökkentését jelenti.
 
Miért fordulhat ez elő?
 
A fogérzékenység oka tömés után általában az, hogy az eljárás során valami probléma lépett fel – ez különösen igaz lehet összetett helyreállítás során, de a nem megfelelő vagy hibás technika szintén okozhatja.
 
Honnan tudhatjuk, hogy tömés után jelentkezik-e érzékenység?
 
A tömést követően rövid és éles fájdalmat érzünk, amikor hideget vagy édeset eszünk, iszunk.
 
Hogyan orvosolható a probléma?
 
Fogérzékenység esetén a páciens gyakran elkezd érzékenységet csökkentő fogkrémet használni. Ám ha a probléma 15-20 nap után is fennáll, jobb, ha elmegy fogorvosához!
 
A gondot a fogász könnyen orvosolhatja érzékenység-csökkentő szer fogra történő felvitelével, de akár újra is elkészítheti a tömést.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.