2022. 03. 29. - 09:50

Fogfájás, rossz lehelet, fogszuvasodás? – A gének is okai lehetnek

Fogfájás, rossz lehelet, fogszuvasodás? – A gének is okai lehetnek

A száj és a fogak egészségét nagymértékben összefüggésbe hozzák felelős fogápolásunkkal. Jelentős kapcsolatot tárt azonban fel a gének és a száj egészsége között egy új tanulmány.

Általában úgy gondoljuk, hogy a fogaink, szánk egészsége attól függ, mennyire gondozzuk megfelelően azokat és milyen gyakran ellenőriztetjük fogorvossal állapotukat.
 
Egy új tanulmány azonban rávilágított arra, hogy a gének és a száj egészsége között döntő kapcsolat van.
 
Az Anthropology and Dentistry szaklapban megjelent kutatás szerint a genetikai tényezők a fogszuvasodási esetek 60 százalékában szerepet játszanak. Bár a kutatóknak még átfogó tanulmányt kell készíteniük ezzel kapcsolatban, bizonyos közelmúltbeli jelentések arra utalnak, hogy a fogszuvasodás és a genetika között több lényeges szempontból is szoros az összefüggés.
 
A szájüregi betegségek örökletesek lehetnek
 
Számos tényezőt szabályoznak életünkben a gének – így például fejünk, arcunk, állkapcsunk és szájunk formáját. Számos esetben a gyerekek ugyanazt az állkapocsvonalat vagy állkapocsméretet öröklik, mint amilyen a szüleiké. Ezért van rá esély, hogy a gyerekeknek ugyanazokkal a szájhigiénés problémákkal kell szembenézniük, mint édesanyjuknak és édesapjuknak.
 
Jelentős kapcsolat van a gének és a száj egészsége között
Jelentős kapcsolat van a gének és a száj egészsége között
 
Néhány ilyen probléma a szájrák; az ínybetegség vagy a fogak helytelen vonala. Ilyenek a genetikai szájüregi rendellenességek, például szájpadhasadék is.
 
Elkeseredni azonban nem kell.
 
Bár a genetikának van szerepe fogaink felépítésében és magasabb kockázatot jelent néhány betegség esetében, a legtöbb szájhigiénés probléma megelőzhető.
 
„Az olyan szájbetegségek, mint a fogínygyulladás, örökletes és így továbbadható, s külön figyelmet igényel, amennyiben a családban már előfordult. Bár genetikai felépítésünktől függetlenül a szájproblémák, például a fogszuvasodás megelőzhetők – hívta fel a figyelmet dr. Mohender Narula, fogászati ​​szakértő, a MyDentalPlan Healthcare cég társalapítója. - A megfelelő fogászati ​​​​egészségügyi gondozás és bizonyos ételek elkerülése sokat segíthet a tökéletes fogak és a megfelelő szájhigiénia elérésében.”
 
Az alábbi szabályokat mindenképp fontos betartani.
 
-Ne felejtsünk el naponta kétszer két percig fogmosni.
-Használjunk fogorvos által ajánlott puha kefét.
 
-Használjunk fluoridos fogkrémet.
-Igyunk elegendő vizet, hogy hidratáltak maradjunk.
 
-Évente kétszer látogassunk el fogorvoshoz. Segít a szájápolás célzott megközelítésében, s már a kezdeti szakaszban felismeri a jelentős problémákat.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.