2020. 01. 21. - 10:50

Fogimplantátum: lehetnek-e pótfogaink a kezelés idején?

Fogimplantátum: lehetnek-e pótfogaink a kezelés idején?

Két alap kérdés mindenképpen felmerülhet bennünk a fogimplantátum-kezelés megkezdése előtt. Az egyik, hogy amíg nincs fogunk, kapunk-e átmenetit, a másik pedig, hiányozni fogunk-e emiatt a munkából.

Amennyiben fogvesztés esetén a fogpótlás mellett döntünk, két alapvető kérdés minden bizonnyal eszünkbe jut. Tekintve, hogy ez egy hosszadalmasabb folyamat, vajon mi történik, míg a kezelés tart? Lesz mivel rágnunk? Kell hiányoznunk a munkából? Íme a válaszok.
 
Ha az érintett fogak hiánya a száj elején vagy látható helyen van, bizonyos esetekben lehet a páciensnek ideiglenes koronája vagy hídja, melyet a fogimplantátumokhoz rögzítenek.
 
Ez a fogorvos számára lehetővé teszi, hogy ellenőrizze az implantátumokat és meghatározza, mikor állnak készen az állandó fog vagy fogak támogatására. Az átmeneti fogak egyébként abban is segítenek, hogy az ínynek lehetősége legyen az implantátumokat körülérni.
 
Amennyiben a fogimplantátumot a száj hátsó része felé helyezik, az teljesen le lehet takarva és elbújtatható az ínyréteg alatt, s rendelkezésre állhat egy rés, mielőtt az állandó koronát felhelyeznék.
 
A fogimplantátum-kezelés során is van mód átmeneti fogak behelyezésére
A fogimplantátum-kezelés során is van mód átmeneti fogak behelyezésére
 
Alternatív megoldásként a fogorvos rögzítheti az implantátumhoz a gyógyító illesztést (sulcus-képzőt), s bezárhatja az ínyt körülötte. Ez hozzájárulhat az íny formálásához a gyógyulási szakaszban, s meggátolja a későbbi, újabb műtéti megbeszélések szükségességét az implantátum feltárása céljából.
 
Alkalmasak lehetünk egy nap alatt rögzíthető fogakra: ennél a technikánál a teljes állkapocsnyi hiányzó és/vagy hibás fogat egyetlen látogatás során helyettesíteni tudják az implantátumokkal.
 
Ezekhez ideiglenes fogak vannak felszerelve, melyek a helyükön maradnak, míg az implantátumok az állkapocshoz illeszkednek. 3-6 hónap után állandó fogakat szerelnek fel a gyógyulási időszakot követően.
 
A fogorvos dönti el, alkalmasak vagyunk-e a teljes klinikai beavatkozásra.
 
Szükségünk lesz-e arra, hogy hiányozzunk a munkából?
 
Nem jellemző, hogy ki kell vennünk napokat a fogimplantátum-kezelés idejére. Érdemes azonban úgy készülni, hogy azokra a napokra, amikor kezelésre megyünk, ne tervezzünk be nagyobb eseményt. A fizikai erőfeszítések például lüktetést okozhatnak és további vérzést okozhatnak.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.