2023. 09. 08. - 09:20

Fogínygyulladást diagnosztizáló tesztet készítenek mérnökök

Fogínygyulladást diagnosztizáló tesztet készítenek mérnökök

Otthoni teszt készítésén dolgoznak a Cincinnati Egyetem mérnökei, amely képes diagnosztizálni a fogínygyulladást.

Új eszközt fejlesztettek ki a Cincinnati Egyetem (UC) mérnökei, amely figyelmeztetheti az embereket a fogszuvasodás korai kockázataira, olyan állapotok miatt, mint az ínygyulladás és a parodontitis.
 
Az ínygyulladást, az ínybetegség legkorábbi formáját baktériumok okozzák - és nem akármilyenek.
 
A kutatók problémája az volt, hogy korábban nem létezett eszköz, amely a betegségért felelős konkrét típust ki tudja választani – mondta Andrew Steckl, az Ohio-i Eminent Scholar és az UC Műszaki és Alkalmazott Tudományok Főiskolájának kiemelkedő kutatóprofesszora.
 
Nagy kihívást jelentett eljutni odáig, hogy kimutathassuk ezt a toxint, amelyet a fogínygyulladásért felelős baktériumok termelnek” - mondta.
 
Már nemcsak rendelőben lehet majd azonosítani a fogínygyulladást
Már nemcsak rendelőben lehet majd azonosítani a fogínygyulladást
 
Steckl és Daewoo Han, az UC vezető kutatója Sancai Xie-vel, a Procter & Gamble Co. vezető tudósával működött együtt - eredményeiket a Sensors and Diagnostics szaklapban jelentették meg.
 
Steckl kutatócsoportja a bioérzékelést vizsgálta különféle alkalmazásokhoz. A Wright-Patterson Légibázis Légierő Kutatólaboratóriumával együttműködve az izzadságban lévő stresszhormonokat tanulmányozták, ezt követően pedig a nyálat.
 
„Jó okuk van a nyál használatára – jegyezte meg a szakember. – Az ugyanis viszonylag bőséges és noninvazív módszerekkel könnyen beszerezhető. A nyálnak számos fontos eleme van, amelyek az egészségi állapot mutatóiként szolgálhatnak.”
 
Steckl szerint a fogínygyulladásból származó baktériumok átjuthatnak a véráramon, ami szív- és érrendszeri betegségekhez és más súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet.
 
A nyál azonban egy bonyolult biofluid – tette hozzá Han, a tanulmány vezető szerzője.
 
„Egy adott biomarkert szerettünk volna megcélozni a nyálban. Nem olyan egyszerű azonban használni a nyálat” – fogalmazott.
 
A kutatók a mintát burgonyakeményítővel előkezelték, hogy eltávolítsák az amiláz nevű fehérjét, amely befolyásolhatja a vizsgálati eredményeket. Tesztjükben olyan antitesteket használnak, amelyek reagálnak a baktériumokban található endotoxinokra.
 
Steckl szerint az érzékelő kifejlesztése precíz szelektivitást és érzékenységet igényelt.
 
Mint mondta, Daewoo nagyon keményen dolgozott számos „zsákutcán”, mielőtt sikerrel járt.  
 
Az otthoni egészségügyi vizsgálat generációk óta elérhető olyan, szűk körű felhasználási területeken, mint például a terhesség kimutatása. A Covid-19 világjárvány azonban a fogyasztók széles köre számára ismertté tette az egészségi állapotuk új technológiával történő nyomon követésének koncepcióját.
 
Az Allied Market Research elemzése szerint az otthoni tesztelési iparág 2031-ig várhatóan évi 45 milliárd dollárt termel majd.
 
Steckl elmondta: sok lehetőséget lát új fogyasztói termékek megjelenésére - eredményeik pedig határozottan ígéretesek.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.