2022. 01. 04. - 09:45

Fogínyproblémák? – Ezekhez az egészségügyi állapotokhoz vezethetnek

Fogínyproblémák? – Ezekhez az egészségügyi állapotokhoz vezethetnek

Tudtuk-e, hogy az íny problémái számos egészségügyi gond kialakulását okozhatják? Lássuk, melyek a leggyakoribbak és hogyan lehet megelőzni ezeket!

A szakemberek számára nem újdonság, hogy a fogászati problémák más egészségügyi gondokat is kiválthatnak az emberi szervezetben. Fontos azonban mindenkinek tudnia róla: ha a fogainkkal, ínyünkkel baj van, az számos egyéb problémát, betegséget okozhat. Nagyon fontos kezeltetni a fogainkat!
 
A fogínybetegség vagy periodontitis különösen élen jár a széleskörű gondok előidézésében. Ez az állapot igen elterjedt és kellemetlen, ám egyre több bizonyíték utal arra, hogy meglepően sok, látszólag tőle független egészségügyi probléma kialakulásában játszhat szerepet.
 
Bár nem mindenkinek van mögöttes betegsége, akinél jelentkezik az ínyprobléma és nem mindenkinél emiatt alakul ki valamilyen baj, tanulmányok számos összefüggést találtak már a kettő között.
 
Lássuk, melyek a leggyakoribb betegségek, melyek a fogínyproblémákkal függnek össze.
 
A fogászati problémák más egészségügyi gondokat is kiválthatnak az emberi szervezetben
A fogászati problémák más egészségügyi gondokat is kiválthatnak az emberi szervezetben
 
1.Szívbetegség
 
Egy, a BMJ Open folyóiratban megjelent kutatás kimutatta, hogy az ínybetegségben szenvedőknél nagyobb a szívproblémák kockázata - beleértve a szívelégtelenséget, a stroke-ot és a vaszkuláris demenciát.
 
A gyulladás egy védekező mechanizmus a szervezetben, mely irritáló anyagokra vagy kórokozókra adott reakcióként lép fel. Ha azonban hosszú ideig fennáll, károsíthatja a szöveteket és a szerveket. Valószínű, hogy az ínygyulladás láncreakciót indít el, amely gyulladáshoz vezet a szív- és érrendszerben. A baktériumok ugyanakkor okai lehetnek a szív- és fogínybetegségek kapcsolatának. Az összefüggés megértéséhez további kutatásokra van szükség.
 
2.Kognitív hanyatlás
 
Egyes tanulmányok szerint van kapcsolat a fogágybetegség, a fogak elvesztése és a kognitív funkciók között.
 
A fogágybetegséget már összefüggésbe hozták a kutatók azzal, hogy az agyban fokozottan rakódik le béta-amiloid, ami az Alzheimer-kór jellemzője.
 
Más vizsgálatok kimutatták, hogy a Porphyromonas gingivalis – mely a periodontitisben gyakran előforduló baktériumtípus - az Alzheimer-kórban szenvedők agyában is felfedezhető. A megállapítást követően a szakemberek felfedezték azt is, hogy a P. gingivalis fertőzés fokozza a béta-amiloid képződést az agyban.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.