2023. 05. 26. - 09:20

Fogkoronák intelligens gyártásában vehet részt a mesterséges intelligencia

Fogkoronák intelligens gyártásában vehet részt a mesterséges intelligencia

Technológiát fejlesztenek a kutatók, melynek keretében a generatív mesterséges intelligenciát alkalmaznák a fogkoronák intelligens gyártására.

Új technológiát fejlesztettek ki a Hongkongi Egyetem (HKU) Fogorvostudományi Karának vezető kutatói. A módszert fogkoronákon alkalmaznák generatív mesterséges intelligencia felhasználásával. A fogászati gyártási technológia képes hasznosítani az MI-t.
 
Ahhoz, hogy előrelépést tegyenek a következő generációs mesterséges intelligencia tervezte fogpótlások gyártási folyamatában, a dr. James Tsoi, a fogászati anyagtudomány docense által vezetett csapat a HKU Műszaki Kar Számítástechnikai Tanszékének kollégáival működött együtt.
 
A kutatók generatív mesterséges intelligencia algoritmust dolgoztak ki, amely valódi háromdimenziós (3D) mélytanulási megközelítést alkalmaz, s nagy pontossággal állít elő személyre szabott fogkoronákat, amelyek utánozzák a morfológiát és illeszkednek a természetes fogak biomechanikájához szükséges anyagokhoz.
 
Fogkoronák intelligens gyártásában vehet részt a mesterséges intelligencia
Fogkoronák intelligens gyártásában vehet részt a mesterséges intelligencia
 
A biomechanikai elemzés kimutatta, hogy lítium-szilikát használatával a mesterséges intelligencia tervezte korona nagyon közel kerülhet a természetes fogak várható élettartamának eléréséhez.
 
Ezzel szemben a fogkoronák tervezésének két meglévő módszere túl nagy vagy túl vékony koronát eredményez és nem felel meg a természetes fogakéval megegyező élettartamnak.
 
Eredményeiket a kutatók a Dental Materials folyóiratban tették közzé.
 
A fogászatot a számítógéppel segített tervezés és gyártás (CAD/CAM) digitális munkafolyamata jelentősen javította, de még mindig vannak kihívások.
 
A tervezéstől a fogpótlások gyártásáig munkaigényes, időigényes a folyamat - valamint egészségügyi és környezeti veszélyeket generál a 3D nyomtatási és marási folyamatok során.
 
A szoftver egy „fogkönyvtárat” használ, amely előre meghatározott koronasablonokat tartalmaz, hogy segítse a protézistervek létrehozását, de a kezelőnek további beállításokra van szüksége, hogy megfeleljen az egyéni feltételeknek.
 
A kutatócsoport által kifejlesztett intelligens gyártási módszer megfelel a kihívásnak és segíthet felváltani a személyre szabott fogkoronák tervezésének hagyományos megközelítését. Az algoritmus javítja a tervezés minőségét.
 
„A képzési folyamat során az algoritmus megtanulta a természetes fogak morfológiai jellemzőit, hogy azokhoz hasonló fogkoronákat tudjon tervezni – mind morfológiailag, mind funkcionálisan” – jegyezte meg dr. Ding.
 
A fogkoronákat a 3D-DCGAN AI mesterséges intelligencia tervezte.
 
Minden arra utal, hogy jól használható személyre szabott fogkoronák tervezésére, amelyek nagy pontossággal képesek a természetes fogak morfológiáját és biomechanikáját utánozni, sőt, további emberi finomhangolás nélkül is működnek - így további költségeket takarítanak meg a gyártási folyamat során.
 
„Sok mesterséges intelligencia megközelítés tervez hasonlóan kinéző terméket,  úgy gondolom azonban, ez az első olyan projekt, amely az adatvezérelt mesterséges intelligenciát valós fogászati alkalmazássá teszi. Reméljük, ez az intelligens gyártástechnológia lesz a lépcsőfok a fogászat terén az Ipar 4.0-ban, ami létfontosságú ahhoz, hogy megfeleljünk a kihívásoknak, melyet a hongkongi társadalom elöregedése és a fogorvosi személyzet hiánya támaszt” – jegyezte meg a szakember.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.